Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Π.Ε.Φ.: «Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συνέπειες του αύριο;»

5/3/2012
«Απειλή για τη δημόσια υγεία η αθρόα εισροή γενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.):


Αθήνα, 1/3/2012


Τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα, είναι ασφαλή και εγχωρίως παραγόμενα! Όλα τα φάρμακα έχουν «ταυτότητα» και ελέγχονται από τον Ε.Ο.Φ.


Με την υιοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία αναμένεται η αγορά να κατακλυστεί από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας. Θα είναι σε θέση ο Ε.Ο.Φ. να ελέγξει την ποιότητά τους;


Η Π.Ε.Φ. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, αμφιβόλου ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά.


Τα αποτελέσματα της απόφασης της κυβέρνησης, που λήφθηκε και με τις ευλογίες της τρόικας για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, θα είναι τα εξής:

 

  • Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα έκθεσης των ασθενών σε ανώνυμα γενόσημα φάρμακα υποδεέστερης ποιότητας ή ακόμη και σε πλαστά φάρμακα. Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου για τη Δημόσια Υγεία.
  • Οι γιατροί αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντας, δίνοντας στο φαινόμενο της ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ εκρηκτικές διαστάσεις και εκτοξεύοντας και πάλι τη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός θα καταστραφεί, αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες με μέσο μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από 150€, αν το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή. Εκτιμήσεις της Π.Ε.Φ. κάνουν λόγο για λουκέτο στις μισές τουλάχιστον παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, μια εξέλιξη που θα σημάνει την ΑΠΩΛΕΙΑ 3.000 θέσεων εργασίας και φυσικά, φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, τεχνογνωσίας κλπ
  • Η χώρα μας θα γίνει ΑΠΟΛΥΤΑ εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα, τόσο στα πρωτότυπα όσο πλέον και στα γενόσημα, ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές σύμφωνα με τη στρατηγική τους.

 

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά;


Με πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, με τεράστια πάγια έξοδα με υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, με δέσμευση σημαντικών πόρων σε επενδύσεις, με σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί σε μια αγορά που πληρώνει όποτε και όπως θέλει π.χ. ομόλογα αντί χρεών νοσοκομείων μιας πενταετίας τα οποία επιπλέον δέχονται κούρεμα, δεν μπορούμε να παράγουμε ποιοτικό ευρωπαϊκό φάρμακο με κόστος Ευρώπης αλλά τιμές τρίτου κόσμου.


Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι. Είμαστε όμως οι συμφερότεροι.


Παράγουμε, εξάγουμε και επενδύουμε στη χώρα, σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, κάνουμε έρευνα και κατοχυρώνουμε ελληνική τεχνογνωσία. Όλα αυτά σήμερα τίθενται εν αμφιβόλω, προκειμένου να πετύχουμε πρόσκαιρες εξοικονομήσεις μόνο στο τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς στο οποίο κυκλοφορούν γενόσημα.


Είμαστε εδώ και στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η αναπτυξιακή προοπτική της δεν θα πρέπει να παραβλέπονται.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών