Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) με δελτίο τύπου της αναφέρει:
«Αντισυνταγματικές, άδικες και αντιαναπτυξιακές είναι οι υπερβολικές μειώσεις των φαρμάκων που επέβαλλε το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα χρέη των νοσοκομείων και το μικρό μερίδιο αγοράς της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα σημάνουν τη συρρίκνωση ενός κλάδου υψηλής τεχνολογίας με σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα των βίαιων παρεμβάσεων στις τιμές των φαρμάκων θα είναι:
1. Απόσυρση φαρμάκων και δημιουργία ελλείψεων στην αγορά και υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας του Έλληνα ασθενή.
2. Απώλεια θέσεων εργασίας και ανεργία.
3. Αναστολή των επενδύσεων και αποβιομηχάνιση.
4. Υποκατάσταση των παραγόμενων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία φθηνότερων φαρμάκων από νέα ακριβότερα και κατά κανόνα εισαγόμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης μεσοπρόθεσμα.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πλήττονται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα της φαρμακευτικής αγοράς. Η διατήρηση των παραγωγικών μονάδων προϋποθέτει σημαντικές ανελαστικές δαπάνες και εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων. Στις απαιτήσεις αυτές είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι αυτοχρηματοδοτούμενες ελληνικές επιχειρήσεις, η βιωσιμότητα των οποίων ήδη απειλείται από τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτά η υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων καθίσταται ανέφικτη.
Οι εκπρόσωποι της εγχώριας παραγωγής δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις της Πολιτείας επικεντρώνονται αποκλειστικά στις μειώσεις των τιμών, χωρίς μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης και κίνητρα για την ενίσχυση των επωνύμων γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν και το βασικό κορμό της παραγωγής τους, φάρμακα τα οποία είναι ούτως ή άλλως και τα φθηνότερα στη κατηγορία τους.
Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχουν τηρήσει υπεύθυνη στάση μέχρι τώρα, αφού διαμέσου του κλαδικού τους οργάνου της Π.Ε.Φ., δήλωσαν κατ’ επανάληψη την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με προτάσεις για μια συνολική φαρμακευτική πολιτική, χωρίς να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού ή αναστολή των επενδύσεων.
Εντούτοις, οι εξωπραγματικές μειώσεις τιμών που αποφάσισε το Υπουργείο δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν ομαλά, απειλώντας τη βιωσιμότητα των περισσοτέρων Ελληνικών επιχειρήσεων και απορυθμίζοντας σε τραγικό βαθμό τη φαρμακευτική αγορά».