Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Όταν το παιδί τρώει πολύ τι να κάνω;

30/10/2015 9:31:00 πμ
Η βουλιμία δεν αφορά μόνο των ενήλικες αλλά και των παιδιά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η κατάσταση αυτή προκαλεί όπως είναι αναμενόμενο άγχος και έντονη δυσφορία στους γονείς με συνέπεια να επιδεινώνεται το πρόβλημα και τα παιδιά να τρώνε περισσότερο.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Academy of Child and Adolescent Psychiatry, απέδειξε ότι η συμμετοχή των ίδιων των γονέων στην διαδικασία αντιμετώπισης της βουλιμίας στο παιδί, θα μπορούσε να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα επάνω σε έφηβους και έφηβες με ψυχογενή βουλιμία και διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που οι κλινικοί γιατροί έχουν ιστορικά εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν περιστατικά νεαρών ατόμων με βουλιμία, με διαδικασίες όπου οι γονείς αποκλείονται από την παροχή συμβουλών.

"Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία παιδιών και εφήβων με διατροφικές διαταραχές”, δήλωσε ο Daniel Le Grange, καθηγητής παιδικής υγείας και ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων UCSF Benioff του Σαν Φρανσίσκο.

Και συνέχισε:: "Αυτή η μελέτη δείχνει οριστικά ότι η γονική εμπλοκή είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτυχή θεραπεία των εφήβων με νευρική βουλιμία. Πηγαίνει σε αντίθεση με την εκπαίδευση που οι γιατροί λαμβάνουν στην ψυχιατρική, η οποία διδάσκει ότι οι γονείς ευθύνονται για τη βουλιμία, και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραλειφθούν από τη θεραπεία”.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά-ασθενείς που συμμετείχαν σε οικογενειακή θεραπεία (ΟΘ)είχαν υψηλότερα ποσοστά αποχής από την πολυφαγία και τον έμετο (κλασικά συμπτώματα της βουλιμίας) από εκείνα που υποβάλλονταν σε γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ) και μόνο (χωρίς την συμμετοχή των γονέων τους).

Μετά την αρχική θεραπεία, το 39% των ασθενών σε ΟΘ είχε αισθητή μείωση των συμπτωμάτων της βουλιμίας, σε σύγκριση με το 20% των ασθενών που ακολούθησαν ΓΣΘ. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης διάρκειας 6 μηνών, το 44% των ασθενών ΟΘ είχε μειωμένα συμπτώματα βουλιμίας έναντι 25% των ασθενών ΓΣΘ. Μετά από ένα χρόνο, τα ποσοστά αποχής ήταν στο 49% και 32% αντίστοιχα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση