- Υπαγωγή ή ιδιοκτησία; Υπάγομαι ή ανήκω; του φαρμακοποιού Αργύρη Αργυρόπουλου,
μέλους του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Όμως η φράση που πάντα με έκανε εθνικά υπερήφανο —είτε όταν την άκουγα είτε όταν τη σκεφτόμουν— πως ανήκουμε δηλαδή στην Ευρώπη, με γεμίζει ξαφνικά ανησυχία. Σήμερα που τη σκέφτομαι γελώ ειρωνικά, αναλογιζόμενος πώς έχει παραποιηθεί η έννοια: ότι πλέον είμαστε ιδιοκτησία της Ευρώπης, ή κάποιας άλλης χώρας, ή πολλών άλλων μαζί. Σίγουρα η φράση δεν είχε αυτό το νόημα όταν πρωτοειπώθηκε.
Ανησυχώ όμως, γιατί νιώθω σαν ποσό σε επιταγή στα χέρια κάποιου που πλειοδότησε και αγόρασε πολλές επιταγές σαν τη δική μου, στο μισό της αναγραφόμενης αξίας τους. Δεν είναι πως φοβάμαι ότι μέχρι τη λήξη αυτής της επιταγής η αξία μου θα έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα. Ούτε ανησυχώ σε ποιανού τα χέρια βρίσκομαι, γιατί δεν έχει πια σημασία. Φοβάμαι πως ξαφνικά δεν μπορώ να ανήκω σε μένα! Ψάχνω να βρω τον τρόπο να αντιδράσω...
- Iδού η Ρόδος... του φαρμακοποιού Ανδρέα Γαλανόπουλου,
προέδρου της Ο.Σ.Φ.Ε.
Σε μια χώρα που ο ένας κλάδος ή ομάδα στρέφεται κατά της άλλης, το μέλλον μόνον ζοφερό μπόρεί να είναι. Ανεξάρτητα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου που θα επιλεγεί από τους δανειστές της χώρας μας, μέλλον με δανεικά δεν υπάρχει πλέον για μας. Μια κοινωνία χωρίς συνοχή, με μια πολιτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς εθνικό πρόταγμα, καταστρέφει κάθε πιθανότητα διεξόδου.
Δηλαδή θα αναρωτηθεί κάποιος, δεν υπάρχει προοπτική; Μία και μόνη, και αυτή πολύ επώδυνη.
Αντοχή, ορθολογισμός, συρρίκνωση του βιοτικού μας επιπέδου, νέες συλλογικότητες και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Να σκεφτούμε δημιουργικά και παραγωγικά. Με κατοχύρωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στο χέρι και το μυαλό μας είναι ή να τις αναπτύξουμε ή να αφεθούμε να μας παρασύρει στο βυθό το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ιδού η Ρόδος...
- Μάθημα πρώτον: η ισονομία του φαρμακοποιού Γιάννη Δαγρέ, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
Ας πούμε ότι έχεις εσκεμμένα προκαλέσει μια οικονομική ζημία στην ελληνική κοινωνία. Έκλεψες χρήματα, τα οποία στη συνέχεια επιβαρύνουν και τα δημόσια ταμεία. Κανονικά δεν πρέπει να τιμωρηθείς, π.χ. με ένα αρκετά βαρύ πρόστιμο ή ποινή που να επανορθώσει τη ζημιά και να σε αποθαρρύνει να το ξανακάνεις; Αυτό λέγεται δικαιοσύνη, ειδικά σε μία χώρα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη δυτική κοινωνία της ισονομίας και ισοπολιτείας.
Στη θεωρία όλα καλά. Στην πράξη όμως;
Αν έχεις κάνει τέτοια παρανομία και είσαι φαρμακοποιός, αν ας πούμε προκάλεσες ζήτηση συνταγογράφησης αρκετών χιλιάδων ευρώ και σε πιάσουν, όχι μόνο πληρώνεις βαρύ πρόστιμο αλλά χάνεις και το δικαίωμα σύμβασης με το ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό είναι το σωστό.
Αν όμως είσαι ιδιοκτήτης Τράπεζας και ας πούμε έκλεψες υπερπολλαπλάσια χρήματα, μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια... απλά τα επιστρέφεις όλα ή ένα μέρος και βγαίνεις «καθαρός»!
Με τέτοιες σκανδαλώδεις διακρίσεις μεταξύ πολιτών στην απονομή δικαιοσύνης, άντε μετά να πείσεις τον κόσμο να συμπεριφέρεται έντιμα...
- Κρατώντας την ανάσα του φαρμακοποιού Γιώργου Κουτέπα, αντιπροσώπου του Φ.Σ. Αττικής στον Π.Φ.Σ.
- Τo τέλος των έντυπων εγκυκλίων του φαρμακοποιού Κώστα Μανωλόπουλου, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
- Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα κι αγέλαστα... του φαρμακοποιού Μανόλη Μαυρολέοντα,
αντιπροσώπου του Φ.Σ. Πειραιά στον Π.Φ.Σ.