|
Η ευαισθησία του κ. Γκόρντον Μπράουν
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, γοητευμένος από το αποτυχημένο κοινωνικό σύστημα που ισχύει στις Η.Π.Α., επιθυμεί να προωθήσει ρυθμίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας του, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς, που είναι βαριά εξαρτημένοι από τον καπνό και το αλκοόλ ή πάσχουν από παχυσαρκία, θα αποβάλλονται από τις λίστες αναμονής για καρδιαγγειακές χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις που προϋποθέτουν απεξάρτηση από τις βλαβερές για τους ίδιους συνήθειες.
Ωστόσο, η βαριά εξάρτηση από τον καπνό ή το αλκοόλ αποτελεί βασικό στοιχείο ασθένειας από μόνο του και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν αποτελεί συνθήκη που μπορεί να αλλάξει με μόνο όπλο τη βούληση του ασθενή. Επίσης, η υποτροπή αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων ασθενειών. Διακόπτει ποτέ ο καρδιολόγος τη θεραπεία ενός ασθενή του, εάν ο τελευταίος λαμβάνει τα φάρμακά του χωρίς να τηρεί αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού του; Ποτέ. Απλώς, ο γιατρός επιχειρεί πάντα να προσαρμόσει τη θεραπεία στις ιδιαιτερότητες του ασθενή, όσο αυτό είναι δυνατόν. Τώρα, γιατί κ. Μπράουν επιχειρεί να μετατρέψει σε διοικητικό αδίκημα την ίδια την ασθένεια και τις υποτροπές της είναι απορίας άξιο. Το κάνει από ενδιαφέρον για τον εξαρτημένο Άγγλο ασθενή ή από την πρεμούρα του να εξοικονομήσει πόρους από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας του σε βάρος, φυσικά, του Άγγλου ασθενή; Γνωρίζοντας τον κλασικό βρετανικό… συναισθηματισμό και την πατροπαράδοτη… ευαισθησία των πολιτικών της γηραιάς Αλβιώνος, εγώ υποστηρίζω φανατικά την πρώτη εκδοχή!
Απλήρωτοι γιατροί και φαρμακοποιοί από τον ΟΠΑΔ
Μία ακόμα ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το θέμα των οφειλών του ΟΠΑΔ κατατέθηκε αυτή τη φορά από βουλευτές του Κ.Κ.Ε.
«Να τα πούμε τα κάλαντα» ρώτησαν και τον καινούργιο χρόνο τα παιδιά του ΚΚΕ; «Ήρθατε αργά, μας τα είπαν πριν από εσάς», είναι λογικό να απαντήσουν οι νοικοκυραίοι της κυβέρνησης. Και δίκιο έχουν. Γιατί δεν υπάρχει πολιτική πτέρυγα στη Βουλή που να μην έχει κάνει τα τελευταία χρόνια επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων σε φαρμακοποιούς και γιατρούς. Όμως, όπως τα κάλαντα, υπουργέ μου, έθιμο είναι, στοιχείο λαογραφικό είναι, τι σε πειράζει να επαναλαμβάνεται από καιρού εις καιρόν η σχετική επερωτησούλα; Άκουγε την εσύ, φέρσου ευγενικά, δώσε κανένα ευρουδάκι έναντι, πες «και του χρόνου» και καθάρισες. Και είσαι και μέσα στην παράδοση…
«Χορηγείται με ιατρική συνταγή»...
Στα τέλη του Νοέμβρη στο υπό ψήφιση στη Βουλή σχέδιο Νόμου «περί σύμβασης δωρεάς του σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος φίλων παιδιού με καρκίνο” υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ν.Π.Δ.Δ. “Νοσοκομείο Παίδων-Η Αγία Σοφία”», κατατέθηκε μια τροπολογία του Ν.Δ. του 1973, σύμφωνα με την οποία: «Απαγορεύεται η πώληση φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, χωρίς την προσκόμιση της αντίστοιχης ιατρικής συνταγής». Αυτό πολύ απλά σήμαινε ότι όλα τα φάρμακα που φέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη «Χορηγείται με ιατρική συνταγή», ακόμα και τα απλούστερα, έπρεπε να χορηγούνται απαραίτητα με ιατρική συνταγή. Μετά την παρέμβαση και τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστών του Φ.Σ.Α., ο υπουργός Υγείας απέσυρε στις 11-12-2007 την επίμαχη τροπολογία από το σχέδιο Νόμου.
Μπόρα ήταν και πέρασε… Όλοι φυσικά θέλουμε τα φάρμακα που αναγράφουν ότι απαιτούν συνταγή να δίνονται με συνταγή, όπως συμβαίνει στις χώρες με υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών και υγιή και εύρυθμη κοινωνική ασφάλιση. Αυτά, όμως, εδώ στην Ελλαδίτσα είναι θεωρητικά. Εκδήλωση καλών προθέσεων. Ευχολόγια. Άρα, μήπως τα συμφέροντα κάποιων κρύβονται πίσω από την επίμαχη τροπολογία; Ποιοι να ’ναι, λοιπόν, ποιοι να ’ναι; Οι ασφαλισμένοι σίγουρα δεν είναι, για λόγους ευνόητους που τους γνωρίζουμε καλά εμείς που τους εξυπηρετούμε για απλά φάρμακα, σε δύσκολες μέρες και ώρες, τις περισσότερες φορές χωρίς την άμεση οικονομική τους επιβάρυνση. Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης δεν είναι. Δεν έχουν την υποδομή σε ιατρικές υπηρεσίες σε 24ωρη βάση, ούτε την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν, για να προβάλουν τέτοια απαίτηση. Εμείς οι ίδιοι, οι φαρμακοποιοί; Αποκλείεται! Από το κομφούζιο που θα γινόταν και στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα στους πελάτες μας, οι μισοί θα καταλήγαμε στο τρελοκομείο και οι άλλοι μισοί στη φυλακή! Ποιος μας έμεινε; Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί; Με ποιο κίνητρο; Την αποζημίωση της ιατρικής επίσκεψης για την αναγραφή των φαρμάκων σε συνταγή; Καλά, δε θα έβλεπαν το ανεφάρμοστο αυτής της ιστορίας σήμερα, με τις δεδομένες συνθήκες, και την ταλαιπωρία που θα προκαλούσε σε εκατομμύρια ασφαλισμένους; Θα έκαναν κάτι τέτοιο για να εξυπηρετήσουν το στενό οικονομικό τους συμφέρον; Δεν το πιστεύω. Α μπα, ούτε κι αυτοί! Τότε, ποιος να ’ναι, ποιος να ’ναι; «…Έλληνας Κροίσος, ιδιοκτήτης νησιού, με πέντε γράμματα…»
“Όχι” του Π.Φ.Σ. στη συγχώνευση του ΤΣΑΥ
Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων των φαρμακοποιών, των γιατρών, των νομικών, των μηχανικών και των δημοσιογράφων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: τονίζεται η αναστάτωση που υπάρχει μεταξύ των φαρμακοποιών από την προοπτική ενοποίησης του ΤΣΑΥ με άλλα ταμεία, επισημαίνεται η δυνατότητα αυτοτέλειας του ΤΣΑΥ ως ταμείου και δηλώνεται η κατηγορηματική "αντίθεση του συλλόγου στους σχεδιασμούς της ενοποίησης του ασφαλιστικού ταμείου των υγειονομικών με άλλα ταμεία, οι οποίοι αν εφαρμοστούν θα φέρουν σε δεινή θέση την κοινωνική ασφάλιση των υγειονομικών".
Δε νομίζω ότι υπάρχει φαρμακοποιός που να διαφωνεί με την ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. για το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΣΑΥ. Δε νομίζω ότι υπάρχει φαρμακοποιός που να διαφωνεί επί της ουσίας και με την ενημερωτική εγκύκλιο που απέστειλε ο Π.Φ.Σ. στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους για το ίδιο θέμα, την ίδια κατά βάση που δημοσιεύτηκε στο «Φαρμακευτικό Δελτίο» του Δεκεμβρίου του 2007. Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεπή –σε γενικές γραμμές– στάση που κράτησε ο Π.Φ.Σ. στο φλέγον για τον κλάδο θέμα του ασφαλιστικού. Μια ένσταση έχουμε μόνο, που έχει τη ρίζα της σε μια μορφή επαγγελματικής ιδιοτροπίας-διαστροφής, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Το θέμα είναι –αποκλειστικά και μόνο– το Συντακτικό. Στην παραπάνω ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου μας αλλά και σε όλες τις άλλες, στις οποίες αναφερθήκαμε, το επαναλαμβανόμενο αρκετές φορές ουσιαστικό «σχεδιασμοί» (το υπογραμμίζουμε ενδεικτικά στο κείμενο) δεν έχει υποκείμενο, του λείπει ο επιθετικός προσδιορισμός. Σε ποιον ή ποιους ανήκουν ή χρεώνονται αυτοί οι «σχεδιασμοί» που, αν εφαρμοστούν, «θα φέρουν σε δεινή θέση την κοινωνική ασφάλιση των υγειονομικών»; Σε καμία ανακοίνωση αποκλειστικά του Π.Φ.Σ. δεν ξεκαθαρίζεται. Φυσικά, πρόκειται για αβλεψία που μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει. Απόδειξη είναι ότι στις κοινές ανακοινώσεις με τους άλλους υγιειονομικούς φορείς η αβλεψία διορθώνεται: τίθεται ο προσδιορισμός «κυβερνητικοί» στο «σχεδιασμοί» και επανέρχεται η συντακτική ισορροπία… Αλήθεια, έχετε ακούσει το σύνθημα κάποιων οπαδών για την ομάδα τους; «Όσο με πληγώνεις, τόσο με πορώνεις»! Πώς μου ’ρθε τώρα αυτό;
Την επιστροφή των βρεφικών προϊόντων ανάπτυξης στα φαρμακεία επιδιώκουν οι φαρμακοποιοί
Την επιστροφή των βρεφικών προϊόντων ανάπτυξης στα ράφια των φαρμακείων επιδιώκουν οι φαρμακοποιοί σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κομμάτι της διανομής το κατέχουν τα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα βρεφικών ειδών, γεγονός που δε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 1ου Φόρουμ Βρεφανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από τον όμιλο εταιρειών Dionic και με την υποστήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας και Νήσων.
Αξιέπαινη η προσπάθεια των συναδέλφων της Αχαΐας για την προβολή του θέματος της επιστροφής των βρεφικών προϊόντων ανάπτυξης στα ράφια των φαρμακείων. Δίνει, μάλιστα, το ερέθισμα να επαναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες σε πιο κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο. Εμένα τώρα βλέποντας τις προάλλες τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Κάρλος Τέβες να πανηγυρίζει ένα γκολ που έβαλε, βάζοντας μια πιπίλα στο στόμα του, γιατί μου μπαίνουν ιδέες… για να προπαγανδίσουμε καλύτερα τα προϊόντα βρεφανάπτυξης στο φαρμακείο; Εντάξει και ο… παλιμπαιδισμός είναι μια πρόταση, πώς την απορρίπτετε έτσι, αμέσως…;
Φαρμακοποιοί και internet
Τη στιγμή που η χρήση του διαδικτύου καθώς και η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα σημειώνουν σημαντική αύξηση τον τελευταίο χρόνο, αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η MRB Hellas για λογαριασμό της Aegate Hellas, δείχνουν ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και ήδη ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου, όπου η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της απόδοσης. Το 56% των φαρμακοποιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η χρήση του διαδικτύου είναι απαραίτητη ή σημαντική για εκείνους.
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη διαδικτυακή προσαρμογή του Έλληνα φαρμακοποιού και για το ηλεκτρονικό μέλλον του ελληνικού φαρμακείου. Είναι κάτι που μας χαροποιεί. Εκείνο που μας φοβίζει, όμως, είναι το ηλεκτρονικό μέλλον του φαρμάκου (βλέπε πωλήσεις μέσω internet) και εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή και το ενδιαφέρον μας.
Αλυσίδα φαρμακείων στη Βουλγαρία εξαγοράζει η Alapis
Στην εξαγορά αλυσίδας φαρμακείων στη Βουλγαρία πρόκειται να προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2008 η εταιρεία Alapis, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρώντας στην υλοποίηση της στρατηγικής εξαγορών στα Βαλκάνια στην οποία και θα επικεντρωθεί μέσα στο 2008. Στα σχέδια του ομίλου είναι να αναπτυχθεί και στα Βαλκάνια, όπως και στην Ελλάδα, με μονάδες παραγωγής και με δίκτυα πωλήσεων λιανικής. Μέσα στο 2007 η Alapis πραγματοποίησε την εξαγορά 10 εταιρειών στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ομίλου παραγωγής και διανομής φαρμάκων.
Μας προβληματίζουν οι προθέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου «να αναπτυχθεί και στα Βαλκάνια, όπως και στην Ελλάδα, και με δίκτυα πωλήσεων λιανικής». Μας ανησυχεί επίσης η στρατηγική του «για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ομίλου παραγωγής και διανομής φαρμάκων». Πόσο μάλλον όταν αυτά τα σχέδια εκδηλώνονται απροκάλυπτα, πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται μετά τις αρχές Αυγούστου, όταν επιχειρήθηκε άλωση του νομικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου με ψήφιση τροπολογίας σε άσχετο (περί πετρελαιοειδών) νομοσχέδιο. Θα μου πείτε, εσένα τι σε κόφτει; Γιατί μπλέκεσαι στα επιχειρηματικά των άλλων; Είδες κανένα κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο, κανένα κορυφαίο συνδικαλιστή να ανησυχήσει; Καλά, βρε παιδιά, μη βαράτε. Είπα να πω δυο κουβέντες, έτσι, γιατί η λιανική πώληση φαρμάκων πιστεύω πως είναι δική μας δουλειά. Και εδώ μιλάμε για αλυσίδες φαρμακείων. Μπορεί να κάνω και λάθος… |