Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η αλήθεια για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων!

25/8/2015 11:32:26 πμ
Τι προκαλεί η παρουσία αλυσίδων φαρμακείων στην αγορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μέχρι το 2009 το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν θέμα επιλογής της κάθε χώρας ανεξάρτητα. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως των φαρμακείων και των χωρών της Ευρωζώνης επιφύλασσε την ιδιοκτησία και διαχείριση φαρμακείων αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συγκράτησης δαπανών φαρμάκων.

Από τις 19-5-2009 και μετά, κατόπιν τελεσίδικης απόφασης του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων τελικά παγιώθηκε και δικαστικά να ανήκει αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς και όχι σε τρίτους μη-φαρμακοποιούς.

Οπότε όσες χώρες, της Ανατολικής Ευρώπης κατά κανόνα, είχαν επιτρέψει μέχρι τότε και σε μη-φαρμακοποιούς να έχουν φαρμακεία μπορούσαν μεν να διατηρήσουν το προηγούμενο καθεστώς, αλλά πλέον δεν επιτρεπόταν σε άλλη χώρα να νομοθετήσει υπέρ της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων σε μη-φαρμακοποιούς.

Και όντως, από το 2009 καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει νομοθετήσει απελευθέρωση ιδιοκτησίας φαρμακείων σε μη-φαρμακοποιούς. Αντιθέτως, μετά την απόφαση-σταθμό αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήδη δύο χώρες που είχαν φαρμακεία μη-φαρμακοποιών (Εσθονία και Ουγγαρία) ψήφισαν νόμους που καταργούν τα φαρμακεία αυτά και τα επιστρέφουν υποχρεωτικά σε φαρμακοποιούς, ένα φαρμακείο ανά φαρμακοποιό. Γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες εντός των προσεχών μηνών.


Συνεπώς, ακόμα και αν ήθελαν οι ξένοι ή κάποια ελληνική κυβέρνηση να φέρουν νόμο, η απελευθέρωση φαρμακείων σε μη-φαρμακοποιούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί.Όσοι έχουν έννομο συμφέρον να μη γίνουν αλυσίδες φαρμακείων, απλοί πολίτες ή και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, μπορούν να προσβάλουν έναν τέτοιο νόμο δικαστικά, οπότε κανένα φαρμακείο δεν θα μπορέσει να ανοίξει και ένας τέτοιος νόμος θα εξουδετερωθεί.

Αυτό αποτελεί και τον κύριο λόγο που δεν ήταν δυνατόν να νομοθετηθεί στο Μνημόνιο 3 η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων σε μη-φαρμακοποιούς.


Δευτερεύοντες λόγοι είναι οι ανησυχίες που υπάρχουν πανευρωπαϊκά για τη λειτουργία αλυσίδων φαρμακείων σε όσες χώρες υπάρχουν, καθώς η παρουσία αλυσίδων φαρμακείων:

  • Καταπνίγει τον οποιονδήποτε ανταγωνισμό, καθώς γεννά φαινόμενα καρτέλ και χειραγώγησης τιμών προϊόντων σε βάρος των πολιτών.
  • Προκαλεί προβλήματα Δημόσιας Υγείας αφού οι αλυσίδες, σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα φαρμακεία, προσανατολίζονται στη μαζική πώληση τύπου σούπερ μάρκετ, κάτι που στα φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή μη) οδηγεί σε πολυφαρμακία και δηλητηριάσεις πολιτών.
  • Ασκεί πίεση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία της αλυσίδας, κάτι πολύ επικίνδυνο για χώρες με αδύναμα οικονομικώς ασφαλιστικά συστήματα, όπως η Ελλάδα με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας στο χώρο των φαρμακείων, καθώς η δραστηριοποίηση μίας αλυσίδας μπορεί μεν να προσφέρει κάποιες καινούργιες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του κλεισίματος πολλών μικρών περιφερειακών φαρμακείων που κατά κανόνα αθροιστικά απασχολούν πολύ περισσότερο υπαλληλικό προσωπικό.
  • Προκαλεί σταδιακά σημαντική αύξηση της ταλαιπωρίας του κοινού, καθώς οι αλυσίδες ανοίγουν πόστα μόνο σε σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος αγνοώντας τα υπόλοιπα, αλλά οι συνέπειες του άγριου ανταγωνισμού που προκαλούν οδηγεί σε κλείσιμο φαρμακείων σε μη-εμπορικές περιοχές οι οποίες έτσι δεν αναπληρώνονται.
  • Κλείνει το επάγγελμα σε νέους φαρμακοποιούς (είσοδος νέων επιστημόνων στο χώρο), καθώς οι αλυσίδες δημιουργούν ένα φαρμακευτικό μοντέλο μεγαλύτερων αλλά πιο δυσπρόσιτων φαρμακείων το οποίο για να το ανταγωνιστεί κανείς χρειάζεται πολύ μεγάλη περιουσία για να ανοίξει νέο φαρμακείο.
  • Επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη των πολιτών, αφού εκτινάσσουν σταδιακά με τιμολογιακά τρικ τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων στα ουράνια, όπως πχ. η BOOTS στην Αγγλία που το 2010 είχε αποκαλυφθεί σε Έκθεση του London School of Economics ότι λειτουργούσε με ποσοστό κέρδους υπερδιπλάσιο των ανεξάρτητων φαρμακείων και αύξανε συνεχώς τις τιμές των προϊόντων που διακινούσε σε βάθος χρόνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ