Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του HPV

9/7/2008
Από τον Σεπτέμβριο δωρεάν χορήγηση από το Ι.Κ.Α.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ θα χορηγεί από τον Σεπτέμβριο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζοντας τις σχετικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας (13-2-2008) και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (24-3-2008).

Αντιδράσεις προκαλεί η μη κάλυψη του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το Ι.Κ.Α., παρ’ ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ενταχτεί εδώ και ένα εξάμηνο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε ήδη εδώ και καιρό να χορηγείται σε όλες τις ασφαλισμένες γυναίκες δωρεάν.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο από το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε κοπέλες από 9 έως 26 ετών. Στη χώρα μας συνιστάται από τους ειδικούς μόνο σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία. Το εμβόλιο –όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο– προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι οποίοι «ενοχοποιούνται» για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στους τύπους 16 και 18 αποδίδεται το 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου, το 95% του καρκίνου του αιδοίου και του κόλπου, το 70% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, το 80% των υψηλού βαθμού προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και του κόλπου. Οι τύποι 6 και 11 «ευθύνονται» για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

«Το συγκεκριμένο θέμα είναι υψίστης σημασίας, αφού εκτιμάται ότι στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται 1.200 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και από αυτές οι 500 χάνουν τη ζωή τους», τονίζουν τα μέλη του ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω».

«Μας είναι αδιανόητο ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να μην αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας, να αδρανεί και να στερεί από τις ασφαλισμένες του τη δυνατότητα να προστατέψουν τη ζωή τους», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ομίλου.

Από τη μεριά της η διοίκηση του Ι.Κ.Α. έδωσε την εξής απάντηση:

«Το Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ θα χορηγήσει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζοντας τις σχετικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας (13-2-2008) και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (24-3-2008). Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν από το Ι.Κ.Α.

Το Ι.Κ.Α., όπως υποχρεούται, ανέθεσε σε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών του Ιδρύματος, την εξέταση της επιστημονικής και επιδημιολογικής πλευράς της χορήγησης του εμβολίου, ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος για το Ίδρυμα, η οποία και υπέβαλε, προ ολίγων ημερών, πόρισμα στο Συμβούλιο Διοίκησης. Επίσης, με ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξετάζει την ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τις δημόσιες προμήθειες.

Παράλληλα, έχει γίνει ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας κατά πόσο τα δύο εναλλακτικά εμβόλια είναι ισοδύναμα, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες επέλεξαν ένα εκ των δύο. Επίσης, σημειώνεται ότι η ένταξη του εμβολίου, από τις διάφορες χώρες, γίνεται σταδιακά και με προσοχή, ενώ υπάρχουν χώρες που δεν το χορηγούν.

Σημειώνεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις, το κόστος χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το εμβόλιο δε θεραπεύει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη, αλλά λειτουργεί προληπτικά έναντι πιθανής μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η πρόταση της Υπηρεσίας στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Κ.Α. είναι να γίνει η προμήθεια του εμβολίου, για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με διαγωνιστική διαδικασία με βάση τη διαπραγμάτευση. Η χορήγηση του εμβολίου για τις ηλικίες 12-15, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Για τις ηλικίες από 16-26 θα ακολουθηθεί ειδική διαδικασία, για την οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Οι ασφαλισμένες οι οποίες επιθυμούν να εμβολιαστούν από σήμερα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επισκεφθούν τις Μονάδες Υγείας του Ι.Κ.Α. για συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα, αποφασίσθηκε η καταγραφή των εμβολιαζόμενων γυναικών, ώστε να τηρηθεί αρχείο για επιδημιολογικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή, ανησυχίες προκάλεσε στην αμερικανική κοινή γνώμη μελέτη που συσχέτιζε ένα από τα δύο εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων με περιστατικά σοβαρών παρενεργειών. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS μετέδωσε την είδηση ότι μια 13χρόνη παρουσίασε συμπτώματα παράλυσης μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Έτσι, αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή συσχέτισή του με την εμφάνιση του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Βarré, που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη παράλυση.

Οι επιστήμονες ωστόσο δηλώνουν κατηγορηματικά πως από τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει πως το εμβόλιο είναι ένοχο για παραλυσίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), από τα 11 εκατομμύρια των γυναικών που εμβολιάστηκαν στις Η.Π.Α. παρουσιάστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπου 7.800 εξ αυτών, στην πλειονότητά τους όμως τα περιστατικά αφορούσαν ζαλάδες, κνησμό, εμέτους και εξανθήματα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για το συνηθισμένο ποσοστό παρενεργειών μετά τη χορήγηση ενός οποιουδήποτε εμβολίου και πως δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Όταν κυκλοφορεί ένα νέο εμβόλιο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) μοιράζει στους γιατρούς κίτρινες καρτέλες, ζητώντας τους να δηλώσουν στον Οργανισμό οποιαδήποτε παρενέργεια πιθανόν παρουσιάσει ο ασθενής τους. Ακόμη και αν εμφανίσει πυρετό –έστω και δέκατα– ύστερα από ένα μήνα, πρέπει να το καταγράψουν» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Κατά τον ίδιο τρόπο έπραξαν και οι Αμερικανοί γιατροί, γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν αυτές οι περίπου 8.000 αναφορές παρενεργειών. Πάντως, έπειτα από εκατομμύρια εμβολιασμούς ανά τον κόσμο δεν έχουν παρουσιαστεί δεδομένα που να προκαλούν την όποια ανησυχία», προσθέτει ο Α. Κωνσταντόπουλος.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025