Το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης Κ στον οργανισμό επεσήμαναν οι επιστήμονες σύμφωνα με τη naftemporiki.gr καθώς, πρόκειται για μια απαραίτητη για την πήξη του αίματος, για τα οστά ακόμα και για τις ρυτίδες, βιταμίνη.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μεγάλη ανάγκη από την απορρόφηση αυτής της βιταμίνης, η οποία είναι λιποδιαλυτή και έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς.
- Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σε ασθενείς με παθήσεις ήπατοςτον κίνδυνο αιμορραγίας.
Προσοχή! Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καλό θα είναι να μην καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ. - Βοηθά στην παραγωγή οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οστικής μάζας. Συνεπώς συμβάλλει στη μείωση των καταγμάτων αλλά και στην καταπολέμηση των φλεγμονών στους χόνδρους, οι οποίες προκαλούν τις αρθρίτιδες.
- Συνδέεται και με το διαβήτη, καθώς έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης.
- Αναδεικνύεται και σύμμαχος όλων των γυναικών στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διερευνάται κατά πόσο η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και τη γήρανση του δέρματος βοηθώντας το να έχει ελαστικότητα.
Από πού λαμβάνουμε βιταμίνη Κ
H βιταμίνη Κ βρίσκεται σε λαχανικά σκουροπράσινα και φυλλώδη, όπως το παντζάρι, το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μαϊντανό ακόμα και στο κουνουπίδι.
TIP: Απορροφάται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τον οργανισμό, όταν αυτά είναι μαγειρεμένα.