Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος, όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.
Το κλειδί, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να δώσετε μια σωστή συμβουλή στους ασθενείς σας ώστε να προσέχουν τους κάτωθι παράγοντες.
- Ήλιος: Οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF 30 όλο το χρόνο. Το αντηλιακό τους δεν πρέπει να περιέχει άρωμα. Ενδείκνυται να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) ή/και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Προστασία απαιτείται και στο ψύχος αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Στρες: Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθούν τεχνικές διαχείρισής του.
- Καυτά ροφήματα: Σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα.
- Αλκοόλ: Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση και γενικά να μην γίνετε υπέρβαση των 1-2 ποτών την ημέρα.
- Πικάντικα φαγητά: Αν τα πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό να προτιμούν τις μετρίως πικάντικες εκδοχές τους.
- Προϊόντα περιποίησης: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν στυπτικά σαπούνια και toners και να αποφεύγουν τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν τη ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη (menthol), η καμφορά (camphor) και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο (sodium lauryl sulfate). Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες.
- Μέικ απ: Αν το μέικ απ που χρησιμοποιούν επιδεινώνει τη ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξουν. Να αποφεύγουν το αδιάβροχο μέικ απ και τις «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.
- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν, π.χ., ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά, για το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3. Να συμβουλευτούν το γιατρό που το έχει συστήσει.