Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι Μονάδες Εντατικής χρειάζονται γιατρούς, λένε οι εντατικολόγοι

19/1/2018 12:02:46 μμ
Θα αυξηθούν οι ανάγκες για κλίνες λόγω γρίπης και ιλαράς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, ιδιαίτερα τους επόμενους κρίσιμους μήνες όπου αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης αλλά και ιλαράς.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη… εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ΜΕΘ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη Δημόσια Υγεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη.


Αναλυτικότερα, βρίσκεται σε έξαρση επιδημία ιλαράς, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τα 1.068, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ και προ των πυλών βρίσκεται η επιδημία της εποχικής γρίπης. Τα κρούσματα ιλαράς, αφορούν κυρίως μικρά παιδιά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας κυρίως 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων Ρομά αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν μη - εμβολιασμένοι ή μη - επαρκώς ανοσοποιημένοι. Αναφορικά με τη γρίπη - η οποία ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα – έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Η προαναφερόμενη κατάσταση, επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν», επισημαίνει η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η ΕΕΕΘ για ακόμη μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και ζητά: α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, β) την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας, γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας εξειδίκευσης».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics