Αλλάζει πλήρως ο χάρτης της φαρμακευτικής αγοράς. Η «πίτα» των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων μειώνεται σταθερά και οι παράγοντες που εμπλέκονται στον ανταγωνισμό αναζητούν καλύτερες τιμές και νέους τρόπους διάθεσης.
Οι αλυσίδες φαρμακείων είναι μια πραγματικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ στο οποίο αναφέρεται πως αν και δεν επιτρέπονται (ακόμη) από τον νόμο, μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν διαμορφώσει δίκτυα συνεργαζόμενων φαρμακείων, με τα οποία επιδιώκουν καλύτερες τιμές και παροχή τεχνογνωσίας σε εμπορικά θέματα.
Μεταξύ αυτών η Pharmaplus (συμφερόντων Ομίλου Λαβίδα) και οι εταιρείες Advance και Active Health παρέχουν σε μερικές δεκάδες φαρμακείων συμβουλές για καλύτερες πωλήσεις. Οι φαρμακοποιοί υπογράφουν με τις εταιρείες ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, πληρώνοντας κάθε μήνα ένα ποσό της τάξης των 300 έως 400 ευρώ.
Η αγορά ανοίγει διαρκώς, με τον νομοθέτη να παρέχει όλο και περισσότερες δυνατότητες δραστηριοποίησης στον χώρο του φαρμακείου. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή νομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο αφήνει ανοικτά... παράθυρα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής δύο:
- Το πρώτο είναι ότι επιτρέπεται η λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου φαρμακείου σε διαφορετικό και ανεξάρτητο κτίριο. Δημιουργούνται, έτσι, υπόνοιες ότι θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να διαθέτει μεγάλη αποθήκη και ένα δίκτυο μικρών (σε εμβαδόν) φαρμακείων, τα οποία θα τροφοδοτεί τακτικά.
- Το δεύτερο είναι η χαλάρωση στο καθεστώς λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες ατιμωρησίας για θέματα ωραρίου. Σημειώνεται ότι στα πειθαρχικά των συλλόγων προεδρεύουν σήμερα πρωτοδίκες.
Τα θέματα ωραρίου έχουν γίνει ήδη πιο «χαλαρά» με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον φαρμακοποιό θέλει να απασχολείται με διευρυμένο ωράριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε φαρμακοποιούς της Αθήνας δεν δέχεται να ενταχθεί στα προγράμματα εφημεριών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
Η κατάργηση της προστασίας που είχε το επάγγελμα τις τελευταίες δεκαετίες διαμορφώνει ένα πλαίσιο ολοένα και πιο ασφυκτικό για τους φαρμακοποιούς. Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε οριζόντια μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, από 19% που είναι σήμερα.
Για να μην υπάρξει έκρηξη, ο κ. Γεωργιάδης δίνει ξανά στα φαρμακεία τη δυνατότητα να διαθέτουν τα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, αλλά με μειωμένο ποσοστό κέρδους. Λόγω του μεγάλου τζίρου τους, τα εν λόγω σκευάσματα μειώνουν κατά 2,5% το συνολικό περιθώριο κέρδους. Μένει ακόμη ένα 2,5%, το οποίο πρέπει να περικοπεί αμέσως.
Αντιλαμβανόμενοι ότι ο κλοιός σφίγγει, οι φαρμακοποιοί «τρέχουν» να προλάβουν τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι δημιουργώντας «δίκτυα φαρμακείων» θα προλάβουν επιχειρηματίες οι οποίοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην αγορά. Ο συνεταιρισμός φαρμακοποιών της Αττικής έχει δημιουργήσει την εταιρεία Green Pharmacy, στην οποία μετέχουν περίπου 350 φαρμακοποιοί. Η εταιρεία παρέχει στα μέλη της καλύτερες τιμές και υποστήριξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει νέο σύστημα τροφοδοσίας (logistics), εξασφαλίζοντας ταχύτερη εξυπηρέτηση και οικονομίες κλίμακας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης καλεί τα μέλη του Συλλόγου να προχωρήσουν πανελλαδικά στη δημιουργία δικτύων φαρμακείων, στο πλαίσιο των συνεταιρισμών. Ο σχεδιασμός του για τα δίκτυα περιλαμβάνει τα εξής:
- Προμηθευτικό κέντρο για την υλοποίηση συμφωνιών με τους προμηθευτές και τη φυσική λειτουργία των μηχανισμών ροής των προϊόντων (logistics), βασισμένο στις υποδομές των συνεταιρισμών.
- Εξυπηρέτηση φαρμακείων για υπηρεσίες διοίκησης, προμηθειών, παροχής στατιστικών στοιχείων, εκπαίδευσης, καθοδήγησης σε πωλήσεις και ελέγχους διαδικασιών.
- Προώθηση των προϊόντων μέσα στο πλαίσιο της δεοντολογίας του κλάδου, για κοινή εταιρική εικόνα, τεχνική πωλήσεων, προωθητικές ενέργειες, διαφήμιση και προβολή. Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών και ευκαιρίες ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η κατανομή των δικτύων μπορεί να γίνει με βάση τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και πρέπει να ενθαρρυνθούν βήματα πανελλήνιας συνεργασίας.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ