Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη για διαφορετική αντιμετώπιση της κατάθλιψης

8/6/2018 12:26:18 μμ
Σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς, έχουν χειρότερη πρόγνωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η σοβαρή κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι πιο έντονη στους ηλικιωμένους, σε σύγκριση με τους νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (VU) του 'Αμστερνταμ μελέτησαν και συνέκριναν στοιχεία για 1.042 ανθρώπους ηλικίας 18-88 ετών που έπασχαν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η μελέτη παρακολούθησε επί δύο έτη πώς εξελίχθηκε η κατάθλιψη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Διαπιστώθηκε ότι η κατάθλιψη χειροτερεύει όσο περνάει ο χρόνος, με συνέπεια να είναι πιο επώδυνη για τους ηλικιωμένους.


Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα άνω των 70 ετών η κατάθλιψη έχει χειρότερη πρόγνωση, σε σύγκριση με τα άτομα 18-29 ετών. Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να μην έχουν κοινωνική υποστήριξη, να έχουν άλλες χρόνιες ασθένειες, να παθαίνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και να χρησιμοποιούν πιο πολλά αντικαταθλιπτικά.


Ακόμα, οι άνω των 70 ετών ασθενείς είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα, σε σύγκριση με τους ασθενείς 18-29 ετών, να συνεχίσουν να έχουν διάγνωση σοβαρής κατάθλιψης και χρόνια συμπτώματα μετά την παρέλευση μιας διετίας. Επίσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο εωσότου επιτευχθεί ύφεση των συμπτωμάτων τους, ενώ εμφανίζουν μικρότερη βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους σε σχέση με τους νέους.


Τέλος, διαπίστωσαν ότι σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες αναμένεται ότι θα έχει κάποιο επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του.


«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των ασθενών. Σήμερα οι γηραιότεροι συχνά αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με τους νεότερους ασθενείς. Όμως πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ανάγκη από μια διαφορετική θεραπεία, επειδή η σοβαρή κατάθλιψη σε αυτή τη φάση της ζωής φαίνεται να είναι πολύ πιο επίμονη από ό,τι σε άλλες φάσεις», δήλωσαν οι ερευνητές.


Σημειώνεται όμως ότι ένας παράγοντας που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους είναι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics