Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι βιταμίνες Β μειώνουν την ατροφία του εγκεφάλου

1/12/2017 1:57:06 μμ
Σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με ήπια άνοια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ευεργετική δράση τριών βιταμινών, των Β6, Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12, μελέτησαν για μια ακόμη φορά Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πιθανόν να προσφέρουν πολλά στον εγκέφαλο των ασθενών που παρουσιάζουν ήπια μορφή άνοιας ή τα πρώτα σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ.


Να θυμίσουμε ότι και μια πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση. Επεσήμανε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.


Επίσης, μια μελέτη σε 107 υγιείς εθελοντές 61-87 ετών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 αυξάνουν την πιθανότητες για μεγαλύτερη ατροφία εγκεφάλου και απώλεια μνήμης.


Σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη έρευνα, η ίδια επιστημονική ομάδα από την Οξφόρδη μελέτησε την ταχύτητα της ατροφίας του εγκεφάλου σε 271 άτομα που είχαν ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια. Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν κάθε μέρα για 2 χρόνια ένα χάπι που περιείχε βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που είναι απαραίτητες καθημερινά για τον οργανισμό, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες λάμβαναν placebo. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι λάμβαναν το συμπλήρωμα των βιταμινών Β είχαν κατά μέσο όρο 30% επιβράδυνση στην ταχύτητα μείωσης της ατροφίας του εγκεφάλου τους, συγκριτικά με τα άτομα που λάμβαναν το placebo.


Να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με τους ερευνητές– ο εγκέφαλος ενός μέσου ανθρώπου ατροφεί κατά 0,5% κάθε χρόνο μετά τα 60 έτη, ενώ ο εγκέφαλος των ήπια ανοϊκών ατροφεί με διπλάσιο ρυθμό, 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60. Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ η ατροφία και η σμίκρυνση φτάνει το 2,5% κάθε χρόνο.


Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ταχύτερη ατροφία εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με ήπια μορφή άνοιας μπορεί να επιβραδυνθεί, αν λαμβάνουν θεραπεία βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες καταφέρνουν να μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης στον οργανισμό τους. Τώρα, όπως είπαν, μένει να αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση της ατροφίας αποτρέπει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, έτσι ώστε οι επιστήμονες να έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή θεραπεία ως προς την πρόληψη της νόσου.

 

Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics