Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όχι στο ξεπούλημα του φαρμακείου

9/6/2015 10:34:14 πμ
Όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία του κλάδου αύριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας αντιστέκονται στην αδιανόητη προδοσία της κυβέρνησης προς τον κλάδο με την απόφαση να διατίθενται τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, μέτρο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά πανελλαδικά και το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.


Συγκεκριμένα ο Φ.Σ. Ευβοίας συμμετέχει στην απεργία θέλοντας να εκφράσει «τη σφοδρή αντίθεσή του στη μετατροπή του φαρμάκου σε ευτελές εμπόρευμα και την απευθείας 'ανάθεση' της Δημόσιας Υγείας σε 'μεγαλομπακάληδες' με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών και παρά τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις του ΕΟΦ, της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.»


Ο Φ.Σ. Μαγνησίας και Αλμυρού δηλώνει: «Η ενδεχόμενη απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμών, για την οποία πολεμούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μην διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στις παρυφές βρίσκονται μία σειρά από άλλα σοβαρά αιτήματα όπως ωράριο, ιδιοκτησιακό καθεστώς, πειθαρχικά συμβούλια κλπ. Όπου επιχειρήθηκε αυτή δεν επέφερε τελικά καμία μείωση τιμών, αντίθετα οδήγησε στην αύξησή τους, καθώς και στην αύξηση των κρουσμάτων δηλητηριάσεων και θανάτων. Τα 11.500 φαρμακεία που καλύπτουν κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, εξυπηρετούν επαρκώς τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.»


Ο Φ.Σ. Κέρκυρας αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του συλλόγου στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου «με κύριο αίτημα της κινητοποίησης το αυτονόητο, δηλαδή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση: 1. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της σεβόμενη πρωτίστως την Δημόσια Υγεία των πολιτών και δευτερευόντως τους Έλληνες φαρμακοποιούς που παρότι ασφυκτιούν οικονομικά από τις αυξανόμενες καθυστερήσεις πληρωμής, εξακολουθούν να χορηγούν φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία, στηρίζοντας την Δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη. 2. Να απαντήσει ξεκάθαρα ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί επιτρέποντας την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα super markets και αν προκύπτει από την απελευθέρωση αυτή το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος για τη χώρα.


Ο Φ.Σ. Λάρισας δηλώνει ότι απεργεί «ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης και των Θεσμών για τη μετατροπή του φαρμάκου από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα». Οι φαρμακοποιοί της Λάρισας λένε «όχι στους εμπόρους της υγείας, όχι στην πώληση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όχι στην απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ που θα επιβαρύνει μόνο την τσέπη του Έλληνα ασφαλισμένου. Όχι στο ξεπούλημα του φαρμακείου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».


Ο Φ.Σ. Ημαθίας επίσης δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία καθώς «δυστυχώς το ελληνικό φαρμακείο παραμένει στόχος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και συνεχίζει να βάλλεται από ανθρώπους που εφαρμόζουν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση