Η αυξημένη θερμοκρασία, η συχνότερη χρήση κλιματιστικών, η έκθεση στον ήλιο, ο αέρας και η άμμος είναι συνήθως οι βασικές αιτίες που τα μάτια στο τέλος της ημέρας είναι κόκκινα, ερεθισμένα και κουρασμένα. Ο λόγος είναι ότι τα δάκρυα εξατμίζονται γρηγορότερα και κατά συνέπεια τα μάτια δεν λιπαίνονται επαρκώς. Ο φαρμακοποιός για να βοηθήσει σε αυτή τη δυσάρεστη και ενοχλητική ξηροφθαλμία αρκεί να δώσει ορισμένες απλές και εύκολες συμβουλές:
Χρήση Τεχνητών Δακρύων (Οφθαλμικές Σταγόνες)
Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τα τεχνητά δάκρυα, πάνω από τους φακούς τους. Η ενστάλαξη των τεχνητών δακρύων θα κρατήσουν τους φακούς ενυδατωμένους, θα κρατήσουν τα μάτια άνετα και θα βοηθήσουν να διατηρήσουν καθαρή την όρασή τους οι χρήστες τους.
Χρήση γυαλιών ηλίου
Εκτός από το ότι τα μάτια αισθάνονται χαλαρά και άνετα, τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Για τους χρήστες φακών επαφής, ένας όχι τόσο προφανής λόγος να φορούν γυαλιά ηλίου, ενώ φορούν τους φακούς επαφής τους, είναι ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία από τον αέρα. Οι φακοί επαφής χρειάζονται επαρκή λίπανση για να λειτουργήσουν σωστά και τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία τις ημέρες που έχει αέρα, που είναι μία από τις βασικές αιτίες της ξηροφθαλμίας.
Χρήση φακών επαφής με ενσωματωμένη προστασία UV
Ορισμένοι φακοί επαφής έχουν ενσωματωμένη επίστρωση που αποκλείει την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν υποκαθιστούν μεν ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας, αλλά σίγουρα μειώνουν τις ακτίνες UV στις οποίες εκτίθενται οι χρήστες τους.
Χρήση φακών επαφής μιας χρήσης
Εάν οι πελάτες σας αισθάνονται μια αμμώδη, χαλικώδη αίσθηση περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους εάν μπορούν να δοκιμάσουν καθημερινά φακούς επαφής μίας χρήσης.
Χρήση γυαλιών οράσεως περιστασιακά
Μερικές φορές όταν οι άνθρωποι ρωτούνται εάν φοράνε γυαλιά περιστασιακά αντί των φακών επαφής τους, το θεωρούν σχεδόν προσβολή. Ωστόσο, εάν φορούν φακούς επαφής κάθε μέρα, είναι καλό να κάνουν στα μάτια τους ένα διάλειμμα μία ημέρα την εβδομάδα, αφού οι φακοί επαφής με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων των ματιών τους.
Να μην κοιμούνται με τους φακούς επαφής
Ο ύπνος με τους φακούς επαφής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης, μερικές φορές δε σοβαρής λοίμωξης, από έξι έως οκτώ φορές. Αυτός ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αφού περάσουν όλη την ημέρα με αέρα ή σε αμμώδη παραλία.
Μην κολυμπούν με τους φακούς επαφής
Είναι καλύτερο να αποφεύγουν τις πολύ χλωριωμένες πισίνες και το να κολυμπούν κάτω από το νερό καθώς μπορεί να παρουσιαστεί το βακτήριο acanthamoeba, που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιπλοκές στην όραση.