Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο ψυχαναγκασμός είναι γονιδιακός!

19/10/2017 12:35:18 μμ
Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τέσσερα γονίδια φαίνεται πως ευθύνονται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα, δίνοντας ελπίδες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τους ασθενείς.


Η ΙΨΔ είναι μια αγχώδης νεύρωση που χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου του ασθενή, από τις οποίες ηρεμεί μόνο όταν ενδώσει στον καταναγκασμό. Αν και είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι η διαταραχή είναι άκρως κληρονομική, μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί με βεβαιότητα συγκεκριμένα γονίδια που να συνδέονται στενά με αυτή.


Η έρευνα των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, κατά την οποία αναλύθηκαν 608 γονίδια από 592 ανθρώπους με ΙΨΔ και 560 υγιείς, έδειξε ότι τέσσερα συγκεκριμένα γονίδια, που επιδρούν στο ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ΙΨΔ. Ένα από αυτά, το HTR2A εμπλέκεται στη ρύθμιση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών SSRI (που ενισχύουν τη σεροτονίνη) σε μεγάλο μέρος των ασθενών.


Η σημασία της παρούσας μελέτης έγκειται στο ότι προσφέρει σημαντικά στοιχεία για να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες θα στοχεύουν στα συγκεκριμένα γονίδια. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ΙΨΔ δεν βρίσκουν εύκολα ανακούφιση από το άγχος τους με τις υπάρχουσες θεραπείες ή με τις ψυχολογικές παρεμβάσεις.


Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η ΙΨΔ μπορεί να εκδηλωθεί υπό την επίδραση και άλλων παραγόντων –πέρα από τους γενετικούς–, όπως περιβαλλοντικών, συγκυριών, τραυματικών γεγονότων κτλ.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Nature Communications".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέες καινοτόμες θεραπείες υπόσχονται αποκατάσταση του δέρματος
Τροποποιούν την έκφραση ένοχων γονιδίων για σοβαρές ασθένειες






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics