Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο ΕΜΑ κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση

24/10/2017 12:03:32 μμ
Σε σχέση με την επανεξέταση ασφαλείας για το εμβόλιο κατά του HPV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βγήκε το πόρισμα του Ευρωπαίου επιτρόπου σχετικά με τη διαδικασία επανεξέτασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency - ΕΜΑ), σύμφωνα με το οποίο, δεν υπήρξε καμία κακοδιαχείριση από πλευράς του ΕΜΑ κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που αφορούσαν την επανεξέταση του εμβολίου κατά του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).


Αναλυτικά, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA το 2015 διεξήγε επανεξέταση του εν λόγω εμβολίου σχετικά με την ασφάλειά του, καθώς είχε αναφερθεί ότι μπορεί να σχετίζεται με δύο ειδικά σύνδρομα: το Πολύπλοκο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου (CRPS) και το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS).


Σύμφωνα με την τότε ανασκόπηση, κατά την οποία λήφθηκαν υπόψη δημοσιευμένες έρευνες, δεδομένα από κλινικές μελέτες, αναφορές για παρενέργειες από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, καθώς και στοιχεία από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν βρέθηκε καμία ένδειξη ότι τα δύο σύνδρομα σε κορίτσια και γυναίκες προκαλούνται από τα εμβόλια κατά του HPV. Τα περιστατικά CRPS και POTS είναι ίδια σε αριθμό σε εμβολιασμένα και σε μη εμβολιασμένα κορίτσια.


Τα εμβόλια κατά του HPV χορηγούνται για την πρόληψη λοιμώξεων από τους συνηθέστερα στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μεταξύ άλλων ειδών καρκίνου, καθώς και προκαρκινικές παθήσεις.


Ακολούθησε καταγγελία σχετικά με κάποιες πτυχές της διαχείρισης της PRAC κατά τη διαδικασία επανεξέτασης, η οποία οδήγησε σε ειδική έρευνα από Ευρωπαίο επίτροπο. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε, αφού ελέγχθηκαν οι πτυχές της διαχείρισης, για τις οποίες εκφράστηκαν οι αμφιβολίες, και κατέληξε ότι δεν υπήρχαν διαδικαστικά ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το έργο και τα συμπεράσματα της PRAC.


Η εξέταση των επιστημονικών στοιχείων ήταν πλήρης και ανεξάρτητη, όπως έκρινε ο επίτροπος, ενώ δεν εντοπίστηκαν συγκρούσεις συμφερόντων, ωστόσο κατέθεσε προτάσεις στον ΕΜΑ για περαιτέρω βελτίωση των πληροφοριών που ο Οργανισμός δημοσιοποιεί στο κοινό.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics