Την ευνοϊκή επίδραση του
ελληνικού καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία επιβεβαιώνει ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε
στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής
Εταιρείας, στη Βαρκελώνη.
Ο ρόλος της κατανάλωσης καφέ στην υγεία του
καρδιαγγειακού συστήματος διχάζει την επιστημονική κοινότητα: Παραδοσιακά οι γιατροί απαγορεύουν την κατανάλωση πολλών καφέδων
ημερησίως στους ασθενείς. Ωστόσο οι οδηγίες αυτές στηρίζονται περισσότερο σε παρατηρήσεις
σχετικά με την πιθανή σχέση της καφεΐνης με την εμφάνιση αρρυθμιών, παρά σε
ισχυρές ερευνητικές αποδείξεις πως αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά
συμβάμματα, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα
μυοκαρδίου.
Μάλιστα, σε πρόσφατες μελέτες έχει υποστηριχθεί
το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η κατανάλωση καφέ (3-4 φλυτζάνια καφέ
ημερησίως) σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση και μειωμένο κίνδυνο για
καρδιαγγειακά συμβάμματα στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο οι μηχανισμοί μιας τέτοιας δράσης
δεν είναι γνωστοί.
Η επιστημονική ομάδα της Α' Πανεπιστημιακής
Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, υπό την επίβλεψη
του διευθυντή της κλινικής και καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Τούσουλη, μελέτησε την άμεση επίδραση της
κατανάλωσης ελληνικού καφέ σε άτομα που απείχαν
από την κατανάλωση καφέ ή καφεϊνούχων ροφημάτων και μετά από ένα σύντομο διάστημα καθημερινής κατανάλωσης ελληνικού καφέ. Στο δείγμα συμπεριλήφθησαν15
υγιείς εθελοντές που δεν είχαν καταναλώσει καφέ ή καφεΐνη για ένα μήνα πριν από την έναρξη της μελέτης.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εθελοντές κλήθηκαν να
καταναλώσουν καθημερινά επί 28 ημέρες 1 μερίδα ελληνικού καφέ (5gr/50ml, 1 κουταλάκι,
40 γραμ. καφεΐνης).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η κατανάλωση κατανάλωση ελληνικού καφέ είχε
άμεσες ευνοϊκές δράσεις τόσο στις ελαστικές ιδιότητες των αγγείων όσο και την
ενδοθηλιακή λειτουργία, δύο όψεις δηλαδή της αγγειακής λειτουργίας οι οποίες
συνδέονται στενά με τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.
«Τα ευρήματα αυτά εξηγούν εν μέρει προηγούμενα
δεδομένα που υποστηρίζουν μια προστατευτική δράση του καφέ στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τονίζουν το γεγονός
ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν εγκυμονεί καρδιαγγειακούς κινδύνους», ανέφεραν
οι επιστήμονες.
Πηγή: Health.in.gr