Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο εγκέφαλός μας έχει το δικό του «αυτόματο πιλότο»!

26/10/2017 12:28:19 μμ
Αναλαμβάνει τις δραστηριότητες ρουτίνας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαπιστώθηκε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να εκτελεί δραστηριότητες ρουτίνας χωρίς συνειδητή σκέψη, σαν να λειτουργεί ως αυτόματος πιλότος! Πραγματικά, όταν είμαστε εξοικειωμένοι π.χ. με μια διαδρομή (οδηγώ από το σπίτι στη δουλειά) ή με μια οποιαδήποτε δραστηριότητα (δένω τα κορδόνια μου, χορεύω με συγκεκριμένα βήματα, παίζω ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ.), ο εγκέφαλος φαίνεται πως λειτουργεί περισσότερο αυτόματα παρά συνειδητά, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και ενέργεια.


Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκε η επιστημονική ομάδα Απεικόνισης Γνωστικών Λειτουργιών και Συνείδησης του Πανεπιστημίου του Cambridge, επικεφαλής της οποίας είναι ο Έλληνας νευροεπιστήμονας δρ Εμμανουήλ Σταματάκης.


Η ομάδα, μελετώντας με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) 28 εθελοντές που έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, ανακάλυψαν ότι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα, που απλώνεται σε διάφορες και διάσπαρτες περιοχές του εγκεφάλου, το «δίκτυο αυτόματης λειτουργίας», αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, όταν ο άνθρωπος εκτελεί μια οικεία, γνωστή του δραστηριότητα, επιτρέποντας γρήγορες και σωστές αποφάσεις, χωρίς συνειδητή σκέψη. Έτσι πιθανώς εξηγείται το ότι η πολλή σκέψη σχετικά με μια οικεία δραστηριότητα μπορεί να μη φέρει τα ίδια καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με την αυτόματη απόφαση (π.χ. μπερδεύω τα βήματα του χορού, χάνω στο παιχνίδι πιο γρήγορα).


Η νέα ανακάλυψη υποστηρίζει τη θεωρία του νομπελίστα ψυχολόγου Ντάνιελ Κάνεμαν (έργο του: «Σκέψη γρήγορη και αργή») ότι υπάρχουν στο νου μας δύο συστήματα που μας βοηθούν στη λήψη των αποφάσεων: ένα αργό ορθολογικό σύστημα που παίρνει υπολογισμένες αποφάσεις και ένα γρήγορο διαισθητικό σύστημα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics