Ο δαίμων της Τασμανίας, ένα σαρκοφάγο μαρσιποφόρο της Αυστραλίας, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη μάχη κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας Υγείας!
Συγκεκριμένα, το γάλα του, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, περιέχει σημαντικά πεπτίδια τα οποία φαίνεται να καταπολεμούν εξαιρετικά ανθεκτικά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου και του ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλοκόκκου (MRSA).
Οι ειδικοί έφτασαν να μελετήσουν το γάλα του δαίμωνα, καθώς τα μωρά τους πρέπει να επιβιώνουν από πολύ νωρίς σε βρώμικο περιβάλλον. Έτσι ήταν λογικό να διαθέτει το γάλα τους προστατευτικές, αντιβιοτικές ουσίες (οι θηλυκοί δαίμονες της Τασμανίας τρέφουν τα μικρά τους για 105 ημέρες, μετά τη γέννηση, μέσα στον μάρσιπό τους και στη συνέχεια τα αφήνουν να αναπτυχθούν για τρεις ακόμα μήνες στη φωλιά τους).
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Scientific Reports, πιστεύουν ότι τα άγρια αυτά ζώα ανέπτυξαν το συγκεκριμένο πεπτιδικό κοκτέιλ για να βοηθούν τα μωρά τους να αναπτύσσονται καλύτερα. Προχώρησαν λοιπόν στην αποκωδικοποίηση του DNA του Δαίμονα και βρήκαν κάποια πεπτίδια, και συγκεκριμένα 6 σημαντικές «καθελισιδίνες», συνθετικές μορφές των οποίων δημιούργησαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, εξέθεσαν στα συνθετικά πεπτίδια 25 είδη βακτηρίων και έξι είδη μυκήτων, διαπιστώνοντας ότι ειδικά το ένα πεπτίδιο (το Saha-CATH5) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον του MRSA, του ανθεκτικού στην βανκομυκίνη εντερόκοκκου και του μύκητα candida που συχνά εμπλέκεται σε δερματικές λοιμώξεις.
Η δρ Έμμα Πηλ και οι συνεργάτες της εξηγούν στο άρθρο τους ότι οι καθελισιδίνες που εντόπισαν είναι όμοιες με τα πεπτίδια του γάλακτος άλλων μαρσιποφόρων, όπως του ουάλαμπι (είναι ένα μαρσιποφόρο που μοιάζει με μικρό καγκουρό) και του οπόσουμ. «Τα ουάλαμπι έχουν 8 καθελισιδίνες και τα οπόσουμ 12», δήλωσε η δρ Πηλ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν και στο γάλα των κοάλα.