Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο Β. Κοντοζαμάνης νέος πρόεδρος του ΕΟΦ

30/1/2008
Βασική προτεραιότητά του ο έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο διορισμός του Βασίλη Κοντοζαμάνη, στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ.

Υπέρ τάχθηκαν οι 25 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ οι 20 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό.

Αναπτύσσοντας τους στόχους και της προτεραιότητες του ΕΟΦ, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, έδωσε έμφαση στον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης των ιατρικών συνταγών αλλά και την αξιολόγηση του θεραπευτικού οφέλους κάθε φαρμάκου.

Αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους οι Θανάσης Γιαννόπουλος, Πέτρος Τατούλης, Άκης Γεροντόπουλος, Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης από τη ΝΔ, Έκτορας Νασιώκας, Μανώλης Σκουλάκης, Ηλίας Λαμπίρης από το ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Λεβέντης και Παπαναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Γιώργος Μαυρίκος από το ΚΚΕ, αναφέρθηκαν τόσο στη μεγάλη έκταση του φαινομένου της πολυφαρμακίας, όσο και στην υπερβολική συνταγογράφηση που χρεώνει, όπως είπαν, τα ασφαλιστικά ταμεία με εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε απαισιόδοξος για τα ασφαλιστικά ταμεία που οδηγούνται, όπως υποστήριξε, σε κραχ, λόγω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης και των ιατρικών εξετάσεων.

Απαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι η κορυφή του παγόβουνου, ενώ συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν ελεγχθούν και οι ιατρικές πράξεις και οι εξετάσεις των διαγνωστικών κέντρων.

Όσον αφορά την πολυφαρμακία, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι το θέμα αυτό έχει δαιμονοποιηθεί: «Πράγματι έχουμε δυσανάλογη αύξηση της δαπάνης, αλλά σε όρους ποσοτήτων φαρμάκου η αγορά κινείται ομαλά. Ίσως σημαντικότερο θέμα είναι η υποκατανάλωση φαρμάκων σε επίπεδο φαρμακευτικής θεραπείας. Η πρόκληση είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα αφορούν την απόδειξη της θεραπευτικής αξίας του φαρμάκου. Το κράτος σήμερα πληρώνει περισσότερα χρήματα για το ίδιο θεραπευτικό όφελος που επέφεραν στο παρελθόν φάρμακα φθηνά. Το ερώτημα λοιπόν πρέπει να είναι όχι πόσα, αλλά πώς ξοδεύουμε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΦ έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν από τις φαρμακοβιομηχανίες το 4%.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ