Την επιχειρηματική
πολιτικής της προτίθεται να αναδιαρθρώσει το ελληνικό τμήμα της φαρμακευτικής
εταιρείας Novartis, καθώς τα χρέη του ελληνικού δημοσίου αυξάνονται διαρκώς.
Στελέχη της εταιρείας σε επαφές τους με φορείς της Δημόσιας Υγείας αλλά και με
ενώσεις ασθενών αφήνουν να εννοηθεί ότι σύντομα θα ζητήσουν έστω και μερική
εξόφληση χρεών.
Η Novartis, εταιρεία ηγέτης στον χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές φαρμάκων τόσο των δημοσίων νοσοκομείων όσο και των φαρμακείων. Βλέποντας, ωστόσο, τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ να αγγίζουν πλέον τα 90 εκατομμύρια ευρώ (από το 2007 μέχρι και σήμερα) και στο ποσό αυτό να προστίθενται μηνιαίως περίπου 10 εκατ. ευρώ, η Novartis δηλώνει αναγκασμένη να προβεί στη άμεση λήψη μέτρων.
Έχοντας ήδη ενημερώσει τους συλλόγους ασθενών για τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζει ότι προτεραιότητά της είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο Έλληνας πολίτης.
Με εσωτερικό εξορθολογισμό δαπανών, μειώσεις παροχών (bonus) προς τους 600 εργαζόμενους της (και ύστατη λύση τις απολύσεις και μειώσεις μισθών) και διακοπή της παροχής φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ από τα τέλη Αυγούστου (πρόκειται για τα φάρμακα, που εντάσσονται στη λίστα Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του ν.3816/2010), η Novartis θα επιχειρήσει να αποφύγει τον σκόπελο μιας πιθανής αναστολής λειτουργίας του ελληνικού σκέλους της.
Σπεύδοντας μάλιστα να καθησυχάσει τον Έλληνα ασθενή, ο διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρίας Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης διευκρινίζει ότι «στόχος δεν είναι να προκαλέσουμε έλλειψη φαρμάκων, αφού θα φροντίσουμε ο ασθενής τόσο μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων αλλά και των φαρμακείων των μεγάλων νοσοκομείων να μπορεί να προμηθευθεί τα απαραίτητα για την θεραπεία του σκευάσματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Novartis έχει ήδη ενημερώσει γραπτώς για τις προθέσεις της τόσο τον ΕΟΠΥΥ όσο και τον ΕΟΦ, ενώ ανάλογη προφορική νύξη έχει γίνει και προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ωστόσο καμιά κρατική αντίδραση ή ανταπόκριση για τη διευθέτηση του θέματος.
Παράγοντες της ελληνικής αγοράς του φαρμάκου εκτιμούν ότι
μια τέτοια κίνηση από τη Novartis δεν αποκλείεται να βρει μιμητές, καθώς πολλές
ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει πλέον να δυσανασχετούν με
την οικονομική πολιτική τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: http://health.in.gr (26/7/2012)