Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νόσος Crohn: Νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς

22/11/2016 1:32:54 μμ
Το ustekinumab ανακουφίζει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, μπορούν να επωφεληθούν από το ustekinumab, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στις 16 Νοεμβρίου.

Το ustekinumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη δράση της ιντερλευκίνης-12 και της ιντερλευκίνης-23. Το φάρμακο ενδείκνυται στην ψωρίαση, αλλά έχει πάρει έγκριση και για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.


Σύμφωνα με τον Δρ William Sandborn, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (και ένας από τους συντάκτες της μελέτης), το φάρμακο «οδηγεί σε κλινική ύφεση τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn», εξηγώντας ότι «ανακουφίζει από τον πόνο στην κοιλιά και από τη διάρροια». Κατά την έρευνα αναδείχθηκε καλά ανεκτό και μάλιστα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, «δεν παρουσιάστηκαν αυξημένα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης ή καρκίνου σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο» δήλωσε ο Sandborn.


Επιπλέον, το ustekinumab ήταν εξίσου αποτελεσματικό και στους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στην αντι-TNF θεραπεία αλλά και σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν.


«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές μέχρι σήμερα. Παράλληλα μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν σωστά την αγωγή με το ustekinumab, καθώς η δόση συντήρησης είναι μόνο μία φορά κάθε οκτώ εβδομάδες, με ένεση που μπορούν να κάνουν μόνοι τους», δήλωσε ο καθηγητής και συνεχίζει: «Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί και ως πρώτης γραμμής και ως δεύτερης γραμμής θεραπεία.

Η μελέτη

Για τη νέα έρευνα, ο Sandborn και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν πάνω από 1300 ασθενείς, οι οποίοι είτε δεν είχαν ανταποκριθεί στην αντι-TNF θεραπεία είτε είχαν σοβαρές παρενέργειες από αυτή και τους χώρισαν σε δύο ομάδες, μία με περισσότερα από 700 άτομα και μία με περισσότερα από 600. Οι εθελοντές της μελέτης επιλέχθηκαν τυχαία και έλαβαν είτε μία εφάπαξ ενδοφλέβια δόση ustekinumab ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo).

Οι ερευνητές στη συνέχεια επέλεξαν σχεδόν 400 ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στο ustekinumab και τους χορήγησαν είτε τακτικές ενέσεις του φαρμάκου είτε το εικονικό φάρμακο κάθε 8 ή 12 εβδομάδες.
Μετά από 44 εβδομάδες, βελτίωση παρουσίασε το 53% των ασθενών που έλαβαν ενέσεις ustekinumab κάθε 8 εβδομάδες και το 49% εκείνων που λάμβαναν το φάρμακο κάθε 12 εβδομάδες.

 

Η νόσος

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα που προκαλεί διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, κράμπες στο στομάχι, πόνο και δυσκοιλιότητα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics