Το εμβόλιο αποτελεί προϊόν έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε συγκεκριμένα αντιγόνα των καρκινικών κυττάρων και να προλαμβάνει πιθανές υποτροπές της νόσου. Δεν θα αντικαθιστά τις υπάρχουσες θεραπείες αλλά θα αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση θεραπείας για μεγάλο μέρος ασθενών. |
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο, το οποίο θα εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ήδη έχουν νοσήσει και θεραπευτεί, ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες τις πρώτες κλινικές του δοκιμές στις Η.Π.Α. Το εμβόλιο αποτελεί προϊόν έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε συγκεκριμένα αντιγόνα των καρκινικών κυττάρων και να προλαμβάνει πιθανές υποτροπές της νόσου. Δεν θα αντικαθιστά τις υπάρχουσες θεραπείες αλλά θα αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση θεραπείας για μεγάλο μέρος ασθενών.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη και θα έχει διάρκεια 4-6 μήνες, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή γυναικών με καρκίνο σε εξάπλωση και γυναικών με υποτροπιάζοντα καρκίνο του μαστού.
Στην αρχική αυτή φάση θα γίνει χορήγηση 5 δόσεων του εμβολίου. Στόχος θα είναι η διερεύνηση και ο εντοπισμός πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Εάν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσει αμέσως μετά μία δεύτερη φάση η οποία θα διαρκέσει 1 χρόνο τουλάχιστον. Σε αυτή θα συμμετάσχουν γυναίκες που έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισής του. Οι συμμετέχουσες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη συμμετοχή τους στην κλινική δοκιμή.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το νέο πειραματικό εμβόλιο θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, διαφυλάσσοντας την υγεία των γυναικών που έχουν κερδίσει τη μάχη με τη νόσο και εμποδίζοντας τυχόν υποτροπές της. |
|