Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο χάπι για τη ψωρίαση βελτιώνει τη ζωή των ασθενών

28/3/2017 3:38:10 μμ
Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες για την απρεμιλάστη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατά τη διάρκεια του 75ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα από την καθημερινή κλινική εμπειρία χορήγησης απρεμιλάστης σε ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας. Το φάρμακο αφορά σε μια από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Η μελέτη LAPIS-PSO είναι μία πολυκεντρική, προοπτική, μη παρεμβατική μελέτη με τη συμμετοχή έως και 500 ασθενών, η οποία διεξάγεται σε περίπου 100 ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και αξιολογεί τη μακροχρόνια ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη στην καθημερινή κλινική πρακτική, για ένα διάστημα που καλύπτει 5 επισκέψεις ή περίπου 13 μήνες.


Πρόκειται για ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει συμβατική συστηματική θεραπεία για τη νόσο τους. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι αυτή η αγωγή (απρεμιλάστη) βελτίωσε την ποιότητα ζωής στο 64% των ασθενών, με μία μέση βελτίωση στη βαθμολογία του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής κατά περίπου 8 μονάδες σε περίπου 4 μήνες θεραπείας (2 επισκέψεις). Παρατηρήθηκε, επίσης, αποτελεσματικότητα ως προς την προσβολή του τριχωτού της κεφαλής, την ψωρίαση ονύχων, την ψωρίαση παλαμών-πελμάτων, τον πόνο και τον κνησμό, καθώς και ανεκτικότητα, η οποία ήταν το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης.


Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η διάρροια, η οποία εμφανίστηκε στο 8,3% του πληθυσμού ασφάλειας της μελέτης. 'Aλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν με συχνότητα κάτω του 2%. Ένας ασθενής που εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες βαριάς μορφής (αποφρακτική δυσκοιλιότητα, τρόμο, αίσθημα παλμών) αποχώρησε από τη μελέτη.


Θα πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με αυτή την ανάλυση και αυτοί είναι ότι τα δεδομένα αυτά παρατηρήθηκαν σε μία ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης. Επιπρόσθετα ευρήματα θα είναι διαθέσιμα με την ολοκλήρωση της μελέτης και αναμένονται τους προσεχείς μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην ετήσια απονομή των βραβείων-θεσμού «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2024»
Πρόσθετο όφελος η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics