Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο υπόσχεται θεραπεία της γυναικείας «ψυχρότητας»

17/11/2009
Ελπίδες και αντιδράσεις για το σκεύασμα που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η μη-ορμονικής φύσης ουσία φλιμπανσερίνη που αρχικά δημιουργήθηκε από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim ως αντικαταθλιπτικό, βρέθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανύψωση της λίμπιντο των γυναικών, σύμφωνα με τα πορίσματα τριών ξεχωριστών κλινικών δοκιμών.

Οι έρευνες αυτές ήταν οι πρώτες οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το οποίο υπόσχεται πλέον να βελτιώσει την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, θεραπεύοντας τη λεγόμενη γυναικεία «ψυχρότητα».

Ένα φάρμακο που δοκιμαζόταν αρχικά για την κατάθλιψη, είχε τελικά μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία όμως αποδείχτηκε… «απολαυστική» για τις γυναίκες.

 

Η μη-ορμονικής φύσης ουσία φλιμπανσερίνη που αρχικά δημιουργήθηκε από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim ως αντικαταθλιπτικό, βρέθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανύψωση της λίμπιντο των γυναικών, σύμφωνα με τα πορίσματα τριών ξεχωριστών κλινικών δοκιμών. Οι έρευνες αυτές ήταν οι πρώτες οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το οποίο υπόσχεται πλέον να βελτιώσει την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, θεραπεύοντας τη λεγόμενη γυναικεία «ψυχρότητα».

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι και το Βιάγκρα, σε αντιστοιχία με το πειραματικό σκεύασμα, αρχικά είχε αναπτυχθεί το 1998 ως φάρμακο κατά της υψηλής πίεσης του αίματος και της στηθάγχης, όμως οι κλινικές δοκιμές γρήγορα έδειξαν ότι είχε και μια απρόσμενη παρενέργεια στη λίμπιντο των ανδρών ασθενών, με συνέπεια τελικά το φάρμακο να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική «καριέρα» στην παγκόσμια αγορά.

Η φλιμπανσερίνη, προς το παρόν, θεωρείται ότι βρίσκεται υπό δοκιμή και είναι διαθέσιμη μόνο σε όσες γυναίκες παίρνουν μέρος στις σχετικές κλινικές δοκιμές ενώ η κυκλοφορία του νέου φαρμάκου εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται σε περίπου 2 χρόνια.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών που ήδη έγιναν (3ης –τελικής– φάσης), θα σταλούν στις αρμόδιες Αρχές έγκρισης νέων φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να δώσουν την άδεια κυκλοφορίας του.

 

Οι μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, περιλάμβαναν περίπου 2.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σεξουαλικής Ιατρικής, στη Λυών της Γαλλίας από την υπεύθυνη καθηγήτρια Έλεν Τζόλι του πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά.

Οι μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Τζον Θορπ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα.

 

Όπως είπε ο ίδιος, «το φάρμακο είχε μέτρια απόδοση ως αντικαταθλιπτικό (γι’ αυτό άλλωστε ποτέ δεν πήρε άδεια κυκλοφορίας), όμως παρατηρήθηκε ότι επιδρούσε θετικά στη λίμπιντο τόσο των πειραματόζωων όσο και των ανθρώπων».

 

Οι τρεις φάσεις των κλινικών δοκιμών επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στις γυναίκες που το πήραν και οι οποίες είχαν προηγουμένως αναφέρει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Το φάρμακο αύξησε την επιθυμία τους και τους επέτρεψε να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες.

 

Το φάρμακο όμως έχει δημιουργήσει και αντιδράσεις, σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα Guardian, καθώς ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αφενός οι φαρμακευτικές εταιρείες «φουσκώνουν» τον αριθμό των γυναικών που αισθάνονται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία -υπολογίζονται στο ένα δέκατο έως το ένα τέταρτο του γυναικείου πληθυσμού- και αφετέρου προωθούν ένα χάπι που δεν πρόκειται να λύσει τα υποκρυπτόμενα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία «φρενάρουν» τη λίμπιντο, όπως το άγχος, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άλλες νευρώσεις.

 

Όπως δήλωσε η Πέτρα Μπόιντον του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), το νέο φάρμακο δεν είναι «μαγικό» και εξέφρασε φόβους ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στα ζευγάρια, γιατί θα τα εμποδίσει να συζητήσουν και να λύσουν τα ποικίλα προβλήματά τους (κυρίως ψυχολογικά και συναισθηματικά) που προκαλούν μείωση της διάθεσης για σεξ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Κέντρο Υγείας Πειραιά
Ανάμεσα στους συγγραφείς, και δύο καθηγήτριες του ΕΚΠΑ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025