Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για επιθετική μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης

31/3/2017 12:38:27 μμ
Ελπίδες για πολλούς ασθενείς δίνει η άδεια κυκλοφορίας της ocrelizumab από τον FDA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα δραστική ουσία, που πήρε έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ από τον FDA, ενδείκνυται στην πρωτοπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και στην υποτροπιάζουσα μορφή της ίδιας νόσου.

 

Πρόκειται για την ουσία ocrelizumab, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια ανά έξι μήνες και στοχεύει σε Β κύτταρα που παρουσιάζουν δυσλειτουργία στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, προκαλώντας βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των κλινικών μελετών που οδήγησαν και στην άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, το ocrelizumab:

  • μείωσε κατά 24% την πιθανότητα εξέλιξης της αναπηρίας σε πάνω από 700 ασθενείς με πρωτοπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo)
  • μείωσε κατά 47% την πιθανότητα υποτροπών σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, σε σύγκριση με την ιντερφερόνη β-1α.

Ως παρενέργειες αναφέρθηκαν δερματικές αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και ο έρπης.


Αν και πρόκειται για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με πρωτοπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση(οι οποίοι μέχρι σήμερα κατέληγαν στην παράλυση και την γνωστική εξασθένηση), το κόστος της νέας ουσίας αναμένεται να ανέρχεται στα 65.000 δολάρια, ετησίως, ωστόσο είναι πιο χαμηλό από την ιντερφερόνη β-1α κατά 25%.


 

Ο Δρ Φρεντ Λουντλιν, διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε ότι «αν και η νέα θεραπεία επιβραδύνει μετρίως τη φθορά αυτών των ασθενών, σίγουρα μας ανοίγει ένα νέο δρόμο για να κάνουμε περισσότερα βήματα βελτίωσης». Ο Δρ Στεφεν Χαουσερ, επικεφαλής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το εύρος του οφέλους που αποφέρει η ocrelizumab σε όλες τις εκφάνσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εισήγηση του Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics