Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες συστάσεις για το μυκοφαινολικό και την αντισύλληψη

27/12/2017 10:05:28 πμ
Τι συνιστά ο ΕΜΑ σε άνδρες και γυναίκες ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικαιροποιεί τις συστάσεις για την αντισύλληψη σε άνδρες και γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα με μυκοφαινολικό (mycophenolate mofetil ή mycophenolic acid, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προφύλαξη της απόρριψης μεταμοσχευμένων οργάνων).


Τα φάρμακα που περιέχουν μυκοφαινολικό είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο δυσπλασιών και αποβολών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν το έμβρυο εκτεθεί σε αυτά μέσα στη μήτρα.


Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA εξέτασε τα διαθέσιμα κλινικά και μη κλινικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υποδηλώνεται κίνδυνος δυσπλασιών ή αποβολών, όταν ο πατέρας έχει λάβει μυκοφαινολικό, αν και ο κίνδυνος γονοτοξικότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.


Συνεπώς, ο ΕΜΑ αλλάζει τις συστάσεις του για τους άνδρες ασθενείς, ενώ αφήνει αμετάβλητες τις συστάσεις προς τις γυναίκες ασθενείς.


Συγκεκριμένα: Αν ο άνδρας λαμβάνει μυκοφαινολικό, ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση αξιόπιστης αντισύλληψης είτε από τον άνδρα είτε από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά τη διακοπή της.


Η χρήση δύο μορφών αντισύλληψης και από τον άνδρα και από τη γυναίκα (όπως ήθελαν οι προηγούμενες συστάσεις) παραμένει προτιμητέα αλλά δεν είναι υποχρεωτική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο κινδύνου.


Για τις γυναίκες ασθενείς όμως ο κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος. Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έγκυες γυναίκες, εκτός εάν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για την πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος. Επιπλέον, οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης πριν, κατά τη διάρκεια και για 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έρευνα με τη χορηγία της Bayer Ελλάς αναδεικνύει τις προκλήσεις
Αναδεικνύεται στην ετήσια έκθεση «Novartis in Society Integrated Report»






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics