Πρόσφατα, έλαβαν έγκριση από τον FDA δύο επιπλέον φάρμακα ανοσοθεραπείας (το talquetamab και το elranatamab) για ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα. Πρόκειται για δύο αμφι-ειδικά αντισώματα που προσδένονται αφενός με τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αφετέρου με τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος, ενεργοποιώντας τα Τ-λεμφοκύτταρα ώστε να στραφούν έναντι των κυττάρων του μυελώματος.
Το talquetamab δεσμεύει τα Τ-λεμφοκύτταρα μέσω της σύνδεσης του υποδοχέα CD3 στην επιφάνεια Τ-λεμφοκυττάρων και αναγνωρίζει τον υποδοχέα GPRC5D στην επιφάνεια των κυττάρων του μυελώματος.
Το elranatamab χορηγείται επίσης υποδορίως και προσδένεται αφενός με τον υποδοχέα CD3 των Τ-λεμφοκυττάρων και το αντιγόνο BCMA στα κύτταρα του μυελώματος. Οι πιο συχνές αντιδράσεις που καταγράφηκαν στις μελέτες συμπεριελάμβαναν σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών, αιματολογική τοξικότητα, πυρετό, δυσγευσία, διαταραχή των ονύχων, μυοσκελετικά άλγη, καταβολή, δερματολογικές διαταραχές κ.ά.
Στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες, στις οποίες αξιολογούνται τόσο τα εγκεκριμένα όσο και νεότερα αμφι-ειδικά αντισώματα ως μονοθεραπεία ή/και σε συνδυασμούς με άλλους παράγοντες.