Νέα μελέτη σχετικά με τα ευρέως διακινούμενα αναλγητικά φάρμακα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), επαναφέρει το θέμα για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λήψη τους.
Συγκεκριμένα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έδειξε ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση των ατόμων που υποφέρουν από αρθρίτιδα.
Η επιστημονική ομάδα έβγαλε το πόρισμα αυτό, μελετώντας την επίδραση του εκλεκτικού αναστολέα της Cox-2 σελεκοξίμπη και των ΜΣΑΦ ναπροξένη και ιβουπροφαίνη σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα σε μελέτη που διήρκεσε 4 μήνες.
Αναλυτικά επιλέχθηκαν 444 συμμετέχοντες στην έρευνα, από τους οποίους η πλειοψηφία έπασχε από οστεοαρθρίτιδα και το 8% από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ όλοι είχαν είτε συμπτώματα καρδιακής νόσου είτε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το φάρμακο που έλαβαν:
- Η ομάδα της σελεκοξίμπης λάμβανε μία δόση δύο φορές την ημέρα.
- Η ομάδα της ναπροξένης λάμβανε μία δόση δύο φορές την ημέρα.
- Η ομάδα της ιβουπροφαίνης λάμβανε μία δόση τρεις φορές την ημέρα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα
της έρευνας, ενώ η σελεκοξίμπη μείωσε ελαφρώς τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση των ασθενών, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη την αύξησαν κατά 3,7mm Hg και 1,6mm Hg,
αντίστοιχα.
Παράλληλα, αύξηση της πίεσης παρουσίασαν και ασθενείς που
είχαν φυσιολογικά επίπεδα πριν από τη λήψη των φαρμάκων, σε ποσοστό 23% με την ιβουπροφαίνη
και 19% με τη ναπροξένη, αλλά 10% με τη σελεκοξίμπη. Παρόλα αυτά, η αύξηση της πίεσης
με τη λήψη ΜΣΑΦ είναι γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία αναγράφεται μάλιστα
και στο φύλλο οδηγιών των φαρμάκων.
Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, επειδή η υπέρταση σε άτομα με αρθρίτιδα προκαλεί χιλιάδες θανάτους από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια το χρόνο, καλό είναι οι ασθενείς να συζητούν εκτενώς με τους θεράποντες γιατρούς τους την επιλογή των ΜΣΑΦ και να συνεκτιμώνται οι παράγοντες κίνδυνος και οφέλη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.