Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα γονιδιακή θεραπεία για το διάχυτο λέμφωμα ενέκρινε o FDA

23/10/2017 10:37:53 πμ
Αποτελεί εξατομικευμένη και καινοτόμα θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια νέα καινοτόμα γονιδιακή θεραπεία για το διάχυτο λέμφωμα Β-λεμφοκυττάρων, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε προηγούμενες θεραπείες ή έχουν υποτροπιάσει μετά από τουλάχιστον δύο άλλα είδη θεραπείας.


Πρόκειται για το Yescarta (axicabtagene ciloleucel), τη δεύτερη γονιδιακή θεραπεία που έχει εγκριθεί από τον FDA για μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL), αιματολογικό καρκίνο που ξεκινάει από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να έχει επιθετική μορφή.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, κάθε δόση του φαρμάκου αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία που δημιουργείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσει το λέμφωμα:

Τα Τ-κύτταρα του ασθενούς (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) συλλέγονται και τροποποιούνται γενετικά, ώστε να περιλαμβάνουν ένα νέο γονίδιο που στοχεύει και καταστρέφει τα κύτταρα του λεμφώματος. Μόλις τροποποιηθούν τα κύτταρα, εγχέονται πίσω στον ασθενή.


Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μελετήθηκαν σε πολυκεντρική κλινική δοκιμή με περισσότερους από 100 ενήλικες με ανθεκτικό ή υποτροπιάζον λέμφωμα Β-λεμφοκυττάρων. Ο πλήρης ρυθμός ύφεσης μετά τη θεραπεία ήταν 51%.


Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης (CRS), νευρολογική τοξικότητα, σοβαρές λοιμώξεις, χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Ο FDA χαρακτήρισε το Yescarta καινοτόμο και ορφανό φάρμακο, το οποίο -λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης CRS- θα χορηγείται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics