Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας

13/12/2007
Όλες οι εξελίξεις από το 49ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέα φάρμακα φαίνεται να αναδεικνύονται πολύτιμοι συνεργοί στη γνωστή θεραπεία Glivec για τη λευχαιμία.

Το Sprycel της εταιρείας Bristol-Myers εξαφάνισε επί ένα έτος κά­θε ίχνος χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας και στους 24 ασθενείς που το έλαβαν. Παράλληλα το Tasigna της εταιρείας Novartis πέτυχε τον ίδιο στόχο σε ξεχωριστή δοκιμή σε 11 ασθενείς.

Στο 49ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών ενός καινούργιου εμβολίου κατά της λευχαιμίας, το οποίο τριπλασιάζει το χρόνο ζωής των ασθενών.

Παράλληλα ερευνητές δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο το οποίο, σε συνδυασμό με το Glivec ή με τα Sprycel και Tasigna, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά κάποιες «ανθεκτικές σε φάρμακα» μορφές λευχαιμίας.

Δυο νέα φάρμακα μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών φαίνεται με τον καιρό να αναδεικνύονται πολύτιμοι συνεργοί στη γνωστή θεραπεία Glivec για τη λευχαιμία.

Τα φάρμακα αυτά βοήθησαν ασθενείς να παραμείνουν απαλλαγμένοι από τον καρκίνο επί ένα χρόνο σε ξεχωριστές κλινικές δοκιμές, τα στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρ­κεια του 49ου ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στην Ατλάντα.

Το Sprycel της εταιρείας Bristol-Myers (το οποίο κυκλοφορεί ήδη και στην Ελλάδα) εξαφάνισε επί ένα έτος κά­θε ίχνος χρόνιας μυελογενούς λευ­χαιμίας και στους 24 ασθενείς που το έλαβαν. Παράλληλα το Tasigna της εταιρείας Novartis (το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα για κυκλοφορία στην Ε.Ε.) πέτυχε τον ίδιο στόχο σε ξεχωριστή δοκιμή σε 11 ασθενείς.

Και τα δύο φάρμακα έχουν λά­βει έγκριση για χορήγηση στο 10%-15% των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία, οι οποίοι εμφα­νίζουν υποτροπές ή δεν μπορούν να λάβουν το γνωστό φάρμακο Glivec (επίσης της Novartis), το οποίο αποτελεί πλέον την πρώτης γραμμής θεραπεία και έχει απο­δειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με λευχαιμία.

Το Glivec, το οποίο έλαβε ταχεία έγκριση κυκλοφορίας στις Η.Π.Α. το 2001 λό­γω των εξαιρετικών αποτελεσμά­των του στους ασθενείς, έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης. Μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει την πενταετή επιβίωση ατόμων με λευ­χαιμία από 50% σε 90%. Για το λόγο αυτό αποδεικνύε­ται ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι απλό να «νικηθεί» από άλλα φάρμακα.

Την ίδια στιγ­μή βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο δυο ακόμη νέα φάρμακα, η δράση των οποίων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Στο 49ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών ενός καινούργιου εμβολίου κατά της λευχαιμίας, το οποίο τριπλασιάζει το χρόνο ζωής των ασθενών. Το συγκεκριμένο εμβόλιο ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τέξας δοκιμάστηκε σε ασθενείς με οξεία μυελοειδή λευχαιμία, με χρόνια μυελοειδή λευχαιμία και με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο και προκάλεσε θετική ανοσολογική απόκριση στους μισούς τουλάχιστον ασθενείς.
Η «καινοτομία» του εμβολίου είναι ότι το φάρμακο αυτό δε στοχεύει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα αλλά ενεργοποιεί αντίθετα το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ώστε αυτό να αναγνωρίζει και να εξουδετερώνει με «φυσικό τρόπο» τα καρκινικά κύτταρα.

Παράλληλα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Oregon δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο το οποίο, σε συνδυασμό με το Glivec ή με τα Sprycel και Tasigna, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά κάποιες σπάνιες και «ανθεκτικές σε φάρμακα» μορφές λευχαιμίας οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπόλοιπα φάρμακα ξεχωριστά.
Το νέο αυτό φάρμακο με την επωνυμία SGX393 πρόκειται να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές και έλεγχο για την καταλληλότητά του από την SGX Pharmaceuticals μέσα στο 2008.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025