Μια νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, αποκαλύπτει ότι η απώλεια μνήμης και η έκπτωση νοητικών λειτουργιών δεν είναι οι πρώτες ενδείξεις για τη νόσο του Αλτχάιμερ, καθώς πολύ νωρίτερα παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στα επίπεδα γλυκόζης του εγκεφάλου.
Είναι γνωστή η σύνδεση του σακχαρώδη διαβήτη και των νευροεκφυλιστικών νόσων και η εν λόγω έρευνα μάλλον την εξηγεί και την επιβεβαιώνει. Αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι το ενεργειακό έλλειμμα, που προκαλεί η μείωση της γλυκόζης στον εγκέφαλο, λειτουργεί άμεσα ως έναυσμα για τις βλάβες στη μνήμη και στη νόηση.
Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από πειράματα σε ποντίκια. Απομάκρυναν τη γλυκόζη από τον εγκέφαλο και αμέσως τα ποντίκια εμφάνισαν ενδείξεις νοητικής έκπτωσης και απώλειας μνήμης, που έδειξε τη δυσλειτουργία στα μονοπάτια επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων. Παράλληλα, σε σύγκριση με υγιή ποντίκια, τα ποντίκια με έλλειμμα γλυκόζης εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης Τ και σημαντικά αυξημένους δείκτες κυτταρικού θανάτου στον εγκέφαλό τους, δύο ακόμη γνωστές ενδείξεις του Αλτσχάιμερ.
Η σημασία της μελέτης: μελλοντικές θεραπείες
Οι ειδικοί κατάφεραν να πάνε και ένα βήμα πιο πέρα, βρίσκοντας και έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p38, η οποία παράγεται φυσικά στον οργανισμό, όταν υπάρχει έλλειψη γλυκόζης, μπορεί να είναι ικανή να αποτρέψει το έλλειμμα ενέργειας, άρα και να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της άνοιας, προστατεύοντας από την εγκεφαλική εκφύλιση που προκαλείται από την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο.
«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντομένικο Πρατικό. «Είναι αρκετά τα τεκμήρια που υποστηρίζουν ότι η p38 εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ».