Ένα νέο υπερ-όπλο κατά της αντιγήρανσης ήρθε να προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα. Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον των ερευνητών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων αυτών, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος στις σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.
Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nanomedicine, απέδειξαν ότι το έλαιο των σπόρων του ροδιού (seed oil - PSO) είναι, όχι μόνο ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά φάρμακα που διαθέτει η φύση, αλλά ότι μπορεί ακόμη και να ενδυναμώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ρόδι: Ο βασιλιάς των φυσικών αντιοξειδωτικών
Η σκέψη ότι
το ρόδι μπορεί και να κρατά το κλειδί της αντιγήρανσης των κυττάρων του
εγκεφάλου, ξεκίνησε από την Ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στον
τομέα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στο Τμήμα Νευρολογίας του
Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τον
περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη και παρουσίασε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των
μελετών της, σε Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά
Πλάκας σε συνεργασία με την Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Ισραήλ.
Όπως τόνισε
στην παρουσίασή της η Dr. R.Gabizon: «η πρόκληση ήταν να βεβαιωθούμε ότι το
έλαιο ροδιού που τρώμε -το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι
υπόλοιπες τροφές- καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να
επωφεληθούν από αυτό. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις
αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς
ποσότητες από τον οργανισμό».
Αναζητώντας τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και μαζί ανακάλυψαν έναν τρόπο να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να «γλιστρήσουν» μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο. Η έρευνά τους, επίσης, απέδειξε ότι το έλαιο του ροδιού -το οποίο περιέχει ωμέγα 5 και ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, το Πουνισικό Οξύ (Punicic Avid-PA)- έχει όχι μόνο πολύ καλή απορρόφηση από το έντερο, αλλά και ότι καταλήγοντας στον εγκέφαλο έχει σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση.
Μελέτες σε
πειραματόζωα που είχαν πολλαπλή σκλήρυνση και Κρόιτσφελντ Γιάκομπ έδειξαν, ότι
το έλαιο του ροδιού καθυστέρησε την εξάπλωση της νόσου και μείωσε σημαντικά την
ένταση των συμπτωμάτων. Τα ελπιδοφόρα εργαστηριακά αποτελέσματα απομένει τώρα
να αποδειχθούν ευεργετικά και για τους ανθρώπους.
Η Gabizon και ο Magdassi έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή τους, ενώ παρήγαγαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Η έρευνά τους αναμένεται να συνεχιστεί με κλινικές δοκιμές, στην κατεύθυνση της επίδρασης του σκευάσματος σε ασθενείς που πάσχουν συγκεκριμένα από Κρόιτσφελτ Γιάκομπ, Aλτσχάιμερ και πολλαπλή σκλήρυνση, δήλωσε η Dr. Gabizon.