Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα βιολογική θεραπεία της ραγοειδίτιδας και στην Ελλάδα

25/10/2016 11:07:45 πμ
Συνταγογραφείται απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από γνωμοδοτική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε μια νέα ένδειξη για το βιολογικό παράγοντα adalimumab, τη θεραπεία ορισμένων μορφών μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας. Πρόκειται για φλεγμονή του ματιού, στο ραγοειδή χιτώνα, το μεσαίο στρώμα του οφθαλμού, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή και απώλειά της, καθώς αποτελεί την 5η αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο.


Το φάρμακο διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα και μάλιστα οι οφθαλμίατροι μπορούν πλέον να το συνταγογραφούν απευθείας στον ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από γνωμοδοτική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα θεραπεία

 

Το adalimumab στοχεύει και βοηθά στη δέσμευση του παράγοντα TNF-α, μιας συγκεκριμένης αιτίας φλεγμονής, που μπορεί να παίζει ρόλο στη ραγοειδίτιδα. Τα αποτελέσματα δύο κύριων μελετών φάσης 3, των VISUAL-I και VISUAL-II, έδειξαν ότι οι ασθενείς με ενεργή και με ελεγχόμενη μη λοιμώδη διάμεση ραγοειδίτιδα, οπίσθια ραγοειδίτιδα και πανραγοειδίτιδα, στους οποίους χορηγήθηκε adalimumab, είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο έξαρσης της νόσου ή μείωσης της οπτικής οξύτητας, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Έτσι, το
adalimumab είναι πλέον η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη βιολογική θεραπεία για τη μη λοιμώδη ενδιάμεση ραγοειδίτιδα, οπίσθια ραγοειδίτιδα και πανραγοειδίτιδα σε ενήλικες ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση στην κορτιζόνη, σε ασθενείς για τους οποίους απαιτείται σταδιακή μείωσή της, καθώς και σε ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται η θεραπεία με κορτιζόνη.

Το
adalimumab χορηγείται αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία 13 διαφορετικών νοσημάτων σε περισσότερους από 1.000.000 ασθενείς, διεθνώς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ασθενείς ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού σε συμφωνία με τον πραγματικό επιπολασμό
Τι ισχύει για τις επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις






Σχετικά άρθρα

Νέο 21δύναμο εμβόλιο κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
Έτοιμες οι φαρμακευτικές για την πιθανή έξαρση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Εμβόλια και θεραπείες είναι έτοιμα για κυκλοφορία
FDA: Ενέκρινε καινοτόμο αναλγητικό της Vertex
Είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων