Ένα νέο όπλο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν πλέον οι ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. H νέα βιολογική θεραπεία είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (τοσιλιζουμάμπη) το οποίο εμποδίζει τη δράση μιας κύριας ουσίας της φλεγμονής, της IL-6. |
Ένα νέο όπλο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν πλέον οι ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.
H νέα βιολογική θεραπεία είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (τοσιλιζουμάμπη) το οποίο εμποδίζει τη δράση μιας κύριας ουσίας της φλεγμονής, της IL-6.
Oι Έλληνες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα υπολογίζονται στους 40-50.000. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει συνήθως τις μικρές αρθρώσεις εμποδίζοντας την κινητικότητα και προκαλώντας πόνο. Mε το πέρασμα του χρόνου η φλεγμονή οδηγεί σε καταστροφή των αρθρώσεων και πολλές φορές παραμόρφωση. Oι ασθενείς δυσκολεύονται να ανοίξουν ακόμα και ένα μπουκάλι ή να κουμπώσουν ένα κουμπί.
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα δεν είναι ηχηρά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Oι ασθενείς εμφανίζουν πόνο και παραμόρφωση στις μικρές αρθρώσεις (δάχτυλα χεριών και ποδιών, καρποί) συμμετρικά στις δύο πλευρές του σώματος, πρωινή ακαμψία που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, κόπωση, απώλεια όρεξης, χαμηλό πυρετό.
O καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολογίας & Ρευματολογίας, Δημήτριος Μπούμπας, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι η αναζήτηση της συμβουλής του ειδικού ρευματολόγου βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη της οστικής καταστροφής που ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της νόσου. Η αποτελεσματική θεραπεία ανακουφίζει τον ασθενή και προλαμβάνει την αναπηρία.
Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζουν τα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα δηλαδή τα φάρμακα εκείνα που εκτός από ανακούφιση των συμπτωμάτων ελαττώνουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν την καταστροφή των αρθρώσεων.
Χρυσός κανόνας της θεραπείας θεωρείται το φάρμακο μεθοτρεξάτη ενώ αρκετές άλλες φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούνται μόνες ή και σε συνδυασμό με αυτή για τη θεραπεία της νόσου.
H αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της τοσιλιζουμάμπης μελετήθηκε ενδελεχώς. Συνολικά πάνω από 4.000 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε 41 χώρες.
Στις μελέτες αυτές η τοσιλιζουμάμπη έδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα τόσο σε ασθενείς όπου η θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη είχε αποτύχει, όσο και σε δύσκολους στη θεραπεία ασθενείς που είχαν αποτύχει και τα νεότερα βιολογικά φάρμακα έναντι του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (anti-TNFs). |
|