Νέα βιολογικά υλικά ανατρέπουν τα δεδομένα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις γόνατος προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα εφ όρου ζωής!
Μάλιστα σε νέους ηλικιακά ασθενείς στην ολική αντικατάσταση γόνατος, λόγω αρθρίτιδας η σοβαρού τραυματισμού, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 31st Annual Meeting of Current Concepts in joint Replacement, το οποίο πραγματοποιήθηκε 10 με 13 Δεκεμβρίου στη Φλόριντα των Η.Π.Α.
Τα στοιχεία αφορούσαν εκατοντάδες αντικαταστάσεις γόνατος οι οποίες έγιναν σε νέους ηλικιακά ασθενείς στο Hospital for Special Surgery στο Μανχάταν, Διεθνές Κέντρο Αναφοράς στις Ολικές Αρθροπλαστικές Γόνατος.
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας, που όλοι περιμέναμε εδώ και χρόνια, όσον αφορά τα προσθετικά υλικά στις επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, είναι πραγματικότητα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε τώρα διαρκούν για όλη τη ζωή του ασθενή, χωρίς να απαιτείται αλλαγή τους, μετά από 10-15 χρόνια, όπως παλιά", τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, MSc, PhD, και συνεχίζει:
"Η διαφορά σε σχέση με τα παλιά υλικά , είναι το γεγονός ότι έχουμε ελαφριά μεταλλικά κράματα που δεν σοκάρουν τον οργανισμό και "βιολογικά" πλαστικά, με βιταμίνη Ε, η οποία αποτρέπει τη φθορά των υλικών μέσα στο σώμα μας και διατηρεί την άρθρωσή μας σταθερή και αμετάβλητη στο χρόνο. Έχουμε λοιπόν όχι μόνο ένα νέο γόνατο αλλά ένα γόνατο για πάντα".
Ο συνδυασμός των νέων βιολογικών υλικών με τη χρήση "εξατομικευμένης πρόθεσης-γόνατο κατά παραγγελία" και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (MIS) δίνειτο τέλειο αποτέλεσμα (γόνατο εφ όρου ζωής)για τον ασθενή.
«Τα νέα βιολογικά υλικά δημιουργούν νέα δεδομένα και αυτό που η "κλασική ορθοπεδική" πρέσβευε ως τώρα, συμβουλεύοντας τον ασθενή των 50 και 60 χρόνων, με πρόβλημα στο γόνατο, να ζήσει με τον πόνο του για μια δεκαπενταετία ακόμα, πριν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική, ανήκει πλέον στο παρελθόν » εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης.
Αντικατάσταση γόνατος
Η πιο σύγχρονη τεχνική αρθροπλαστικής γόνατος στον κόσμο είναι η "μέθοδος των τριών", σύμφωνα με το Δρ Αλευρογιάννη, η οποία πρέπει να τηρείται με μαθηματική ακρίβεια. Μόλις πέντε εκατοστά τομή, μόσχευμα που ταιριάζει απόλυτα στη μορφολογία των οστών του ασθενούς και βιολογικά υλικά που διαρκούν για μια ζωή, αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας!
Με τα νέα δεδομένα στην αντικατάσταση του γόνατος έχουμε:
- Tο νέο προσθετικό βιολογικό υλικό προσαρμόζεται στην ανατομία του ασθενούς (κατά παραγγελία)
- Πολύ μικρό τραύμα με ελάχιστη καταστροφή μυών και ιστών
- Ελάχιστη απώλεια αίματος ( σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος)
- Ελαχιστοποιείται ο χειρουργικός χρόνος
- Ταχύτερη επούλωση τραύματος
- Αμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο ( περπάτημα χωρίς πατερίτσες ή άλλα εξωτερικά βοηθήματα βάδισης)
- Νοσηλεία μόλις 2-3 ημέρες
- Επιστροφή πολύ γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες
- Μικρότερο οικονομικό κόστος
Γόνατο : η ευάλωτη άρθρωση
Η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα είναι το γόνατο σε ποσοστό 65% και για το λόγο αυτό έχουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός φθάνει στις 12.000, με το 82,4% των ασθενών να είναι ηλικίας 70-85 ετών.
Η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.
Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.
Ένας ακόμη παράγοντας
που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη
χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής
κινητοποίησης.
Πληροφορίες : www.dralevrogiannis.gr.