Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών σε πειραματόζωα, μίας νέας ουσίας με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόκειται για το φάρμακο με την κωδική ονομασία CRT0066101, το οποίο αναπτύσσουν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, πρώιμες μελέτες Γερμανών ερευνητών οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Cell υποδεικνύουν μία καινοτόμο προσέγγιση στην αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος. |
Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών σε πειραματόζωα, μίας νέας ουσίας με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόκειται για το φάρμακο με την κωδική ονομασία CRT0066101, το οποίο αναπτύσσουν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.
Η εν λόγω ουσία αποτελεί έναν αναστολέα της πρωτεϊνικής κινάσης D (PKD), η οποία εμπλέκεται στην τροφοδότηση και στην αύξηση των καρκινικών όγκων. Εμποδίζοντας τη δράση της PKD, η CRT0066101 προκαλεί την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Οι μέχρι τώρα δοκιμές της πειραματικής ουσίας πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε μοντέλα νεοπλασιών παγκρέατος και πνεύμονα. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, δόθηκε προτεραιότητα σε αυτούς τους τύπους καρκίνου καθώς παρουσιάζουν γενικά φτωχή πρόγνωση και η ανάγκη για νέα και αποτελεσματικότερα φάρμακα είναι επιτακτική.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αντικαρκινικής Έρευνας οι πρώτες κλινικές δοκιμές της CRT0066101 σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή, πρώιμες μελέτες Γερμανών ερευνητών οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Cell υποδεικνύουν μία καινοτόμο προσέγγιση στην αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος. Το νευροβλάστωμα αποτελεί νεοπλασία του νευρικού συστήματος, ευθύνεται για το 7% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου και θεωρείται γενικά δύσκολα θεραπεύσιμος τύπος καρκίνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αναστολή της δράσης της πρωτεΐνης «Αουρόρα» θα μπορούσε να επαναφέρει τα καρκινικά κύτταρα του νευροβλαστώματος στην αρχική, φυσιολογική τους κατάσταση.
Η πρωτεΐνη «Αουρόρα» θεωρείται ότι συμβάλλει στη συσσώρευση και στη διατήρηση της βλαβερής ουσίας «Myc» στα κύτταρα και στην επακόλουθη μετατροπή τους σε καρκινικά. Έτσι ένα φάρμακο το οποίο θα ήταν σχεδιασμένο να δρα ενάντια στην πρωτεΐνη, θα μπορούσε να εμποδίσει την καρκινογόνο συσσώρευση της «Myc» και να αναστείλει ή να «αναστρέψει» τη διαδικασία της καρκινογένεσης. |
|