Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπευτική επιλογή για την ψωρίαση κατά πλάκας

23/6/2008
Οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση στο δέρμα τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το φαρμακευτικό σκεύασμα (HUMIRA®) περιέχει τη δραστική ουσία adalimumab και έως σήμερα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η νόσος του Crohn.

Ήδη χορηγείται σε περισσότερους από 250.000 ασθενείς διεθνώς, έχοντας πάνω από 10 χρόνια κλινικής εμπειρίας.

Το adalimumab αποτελεί το πρώτο πλήρως ανθρώπινο, αυτοενέσιμο μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία της ψωρίασης, η οποία είναι η πέμπτη εγκεκριμένη ένδειξή του.

Ένα γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα διεθνούς κυκλοφορίας έλαβε πρόσφατα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση του στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα (HUMIRA®) περιέχει τη δραστική ουσία adalimumab και έως σήμερα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η νόσος του Crohn. Ήδη χορηγείται σε περισσότερους από 250.000 ασθενείς διεθνώς, έχοντας πάνω από 10 χρόνια κλινικής εμπειρίας. Το adalimumab αποτελεί το πρώτο πλήρως ανθρώπινο, αυτοενέσιμο μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία της ψωρίασης, η οποία είναι η πέμπτη εγκεκριμένη ένδειξή του.

Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη, πάνω από το 80% των ασθενών που έλαβαν adalimumab πέτυχαν περισσότερο από 75% βελτίωση στο δέρμα τους. Σε δεύτερη κλινική μελέτη, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν 75% βελτίωση. Και στις δύο μελέτες, σχεδόν οι μισοί ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε adalimumab πέτυχαν 90% βελτίωση, με μόνο 16 εβδομάδες θεραπείας.

«Η ψωρίαση δεν είναι μόνο μια νόσος του δέρματος. Είναι μια συστηματική, αυτοάνοση διαταραχή που στις σοβαρότερες μορφές της απαιτεί συστηματική θεραπεία», αναφέρει ο καθηγητής Jean-Hilaire Saurat, M.D., διευθυντής του τμήματος δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στην Ελβετία. «Το adalimumab είναι ο πρώτος και μόνος βιολογικός παράγοντας που έχει συγκριθεί με τη μεθοτρεξάτη –μια κλασική συστηματική θεραπεία– και η έγκρισή του προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή στους δερματολόγους για τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου».

Η ψωρίαση είναι μη μεταδοτική, χρόνια νόσος. Κλινικά η νόσος εκδηλώνεται με δερματικές αλλοιώσεις που είναι γνωστές ως «πλάκες» και στην πιο συνηθισμένη μορφή τους είναι ερυθρές, φλεγμονώδεις και καλυπτόμενες από λέπια. Η ψωρίαση όμως είναι και κάτι περισσότερο από αυτό. Προκαταρκτικά δεδομένα συσχετίζουν την ψωρίαση με άλλα συστηματικά νοσήματα. Επιπλέον, λόγω της εμφάνισης του δέρματος, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Αυτή η πέμπτη ένδειξη του adalimumab αποδεικνύει την ευελιξία του στην επιτυχή θεραπεία διαφορετικών αυτοάνοσων διαταραχών, από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη νόσο του Crohn και τώρα στην ψωρίαση» αναφέρει ο Eugene Sun, M.D., αντιπρόεδρος του τμήματος Global Pharmaceutical Clinical Development της Abbott. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το adalimumab στις μελέτες της ψωρίασης ήταν οι εξής: ρινοφαρυγγίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και κεφαλαλγία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση