Μια νέα στο είδος της θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που αναπαράγει πιο πιστά τους φυσιολογικούς κιρκάδιους και ουλτράδιους ρυθμούς της κορτιζόλης φαίνεται πως βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια.
Τα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής μελέτης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό Journal of Internal Medicine.
Η θεραπεία βασίζεται στην παλμική χορήγηση υδροκορτιζόνης (μέσω αντλίας υποδόριας έγχυσης) και είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Bristol, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής και ιατρός Κωνσταντίνος Καλαφατάκης.
Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης αποκάλυψαν ότι η θεραπεία με την αντλία μείωσε την κόπωση κατά περίπου 10%, βελτίωσε τη διάθεση και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς κατά 30% σε σχέση με την τυπική από του στόματος ορμονική υποκατάσταση, ενώ προκάλεσε μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council και το Bristol & Weston Hospitals Charity (πρώην Above & Beyond). Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη κλινική έρευνα που να εξετάζει την εξατομίκευση της θεραπείας υποκατάστασης στεροειδών χρησιμοποιώντας πρότυπα έκκρισης ορμονών από περισσότερους από 200 υγιείς εθελοντές.