Έγκριση για τη θεραπεία του αλκοολισμού υπό προϋποθέσεις έλαβε το μυοχαλαρωτικό φάρμακο βακλοφαίνη στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής υπηρεσίας φαρμάκου (ANSM).
Η βακλοφαίνη θα μπορεί πλέον να χορηγείται με ιατρική συνταγή, μόνο σε μειωμένη δόση (80mg/ημέρα κατ? ανώτατο όριο) και μετά την αποτυχία άλλων θεραπειών.
Η απόφαση αυτή του γαλλικού οργανισμού έρχεται να δώσει ένα τέλος σε πολύμηνες αντιπαραθέσεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου σε αλκοολικούς.
Πιο αναλυτικά, η βακλοφαίνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται από τη δεκαετία του 1970 ως μυοχαλαρωτικό, όμως σιγά σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται άτυπα για τη θεραπεία του αλκοολισμού (χωρίς να έχει έγκριση για την ένδειξη αυτή). Το 2014 έλαβε άδεια για τη χρήση αυτή, χάρη σε μια προσωρινή σύσταση χρήσης.
Η αποτελεσματικότητα της βακλοφαίνης στη θεραπεία του αλκοολισμού θεωρείται απαράμιλλη από πολλούς, ωστόσο η ANSM θεωρούσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και γι? αυτό είχε μειώσει πέρυσι τη μέγιστη συνιστώμενη δόση (από τα 300mg στα 80mg), προκαλώντας την οργή οργανώσεων ασθενών που προσέφυγαν -χωρίς επιτυχία- στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ANSM, Ντομινίκ Μαρτέν, η τωρινή απόφαση ελήφθη λόγω της «ανάγκης για τη δημόσια υγεία», αλλά δεν έχει ληφθεί εν λευκώ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «το φάρμακο αυτό δεν είναι αβλαβές και πρέπει να χρησιμοποιείται με πολλή σύνεση. Θα ασκήσουμε μια εξαιρετικά προσεκτική εποπτεία αυτού του προϊόντος από τη στιγμή της εμπορικής διάθεσής του».
Συμπλήρωσε δε ότι αν το όφελος δεν είναι το επιθυμητό, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες εξελίξεις, ενώ αντίστροφα αν οι μελλοντικές έρευνες δείξουν πως μπορεί να είναι χρήσιμη η υπέρβαση των 80mg την ημέρα η υπηρεσία θα είναι ανοιχτή να αυξήσει την ανώτατη επιτρεπόμενη δόση.
«Σε γενικές γραμμές, επρόκειτο είτε να τη σταματήσουμε είτε να δίναμε άδεια για τη συνέχισή της», είπε ο κ. Μαρτέν. Το να μη δίναμε την άδεια «δεν μας φαινόταν λογικό από την άποψη των αναγκών, της βαρύτητας της ασθένειας του αλκοολισμού και του γεγονότος ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν το φάρμακο αυτό».
Η χρήση της βακλοφαίνης κατά του αλκοολισμού γνώρισε μια έκρηξη το 2008 με την κυκλοφορία του βιβλίου "Le dernier verre" (Το τελευταίο ποτήρι) του Ολιβιέ Αμεζέν (Olivier Ameisen). Ο συγγραφέας και καρδιολόγος, που πέθανε το 2013, αφηγείτο στο βιβλίο του πώς το φάρμακο αυτό κατέστειλε την επιθυμία του για αλκοόλ.