Τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε μόνιμη υπέρβαση του προϋπολογισμού της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και αντίστοιχα τις επιστροφές της φαρμακευτικής βιομηχανίας και στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, εξήγησε ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδος, στο 3ο Υβριδικό Φόρουμ με θέμα «2024: Σταθμός σημαντικών αλλαγών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ», που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο Αντ. Καρόκης, συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Διαχείριση, Καταγραφή & Αποζημίωση Κόστους των Δημοσίων Νοσοκομείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «το 2024 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την αναδιάρθρωση του συστήματος χρηματοδότησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς οι υπάρχουσες στρεβλώσεις καθιστούν τη σημερινή κατάσταση μη βιώσιμη». Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία για την ανησυχητική αύξηση της δαπάνης και των επιστροφών, ανέλυσε τους παράγοντες που ευθύνονται για την τρέχουσα κρίση και πρότεινε να γίνουν παρεμβάσεις στα τρία σημεία του συστήματος (ΙΦΕΤ, φάρμακα αρνητικής λίστας και μεταφορά επιβαρύνσεων στα προϊόντα που κοστίζουν πάνω από 30€), ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις κατά 20 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες.
Επίσης πρότεινε παρεμβάσεις στον έλεγχο της συνταγογράφησης και στις στρεβλώσεις του συστήματος τιμολόγησης, καθώς και λύσεις όπως την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης ώστε να εναρμονιστεί με τους μέσους όρους χρηματοδότησης της ΕΕ, τις διαπραγματεύσεις εισόδου νέων φαρμάκων στο σύστημα υγείας, την υιοθέτηση μηχανισμών ολοκληρωμένης υγειονομικής φροντίδας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας με τη δημιουργία εθνικών μητρώων και τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συνταγών με τις διαγνωστικές εξετάσεις. «Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν αποτελεί μόνο οικονομική αναγκαιότητα αλλά και προτεραιότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και φροντίδα των ασθενών. Η εισαγωγή καινοτόμων πολιτικών μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ποιότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας», κατέληξε.