Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί η ορθοστατική υπόταση να προκαλέσει άνοια και Αλτσχάιμερ;

12/10/2016 6:41:18 μμ
Τι αποκαλύπτει 24ετή έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αρκετοί άνθρωποι όταν σηκώνονται όρθιοι βιώνουν ζαλάδες. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική υπόταση και ευθύνεται στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την αλλαγή στάσης του σώματος μας.


Μια νέα ολλανδική μελέτη έδειξε πως αυτή η κατάσταση αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας σε βάθος χρόνου.


Ο επικεφαλής της έρευνας Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, και η ομάδα του έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine".


Η 24ετή έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 άτομα με μέση ηλικία τα 68,5 έτη χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.


Η ορθοστατική υπόταση δημιουργεί παροδικά μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, άρα και μείωση της οξυγόνωσης του. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το φαινόμενο στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.


Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα μπορούσε παράλληλα να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής τους
Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας






Σχετικά άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις
Με τη συμμετοχή 60 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη
Αγώνας για έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη φροντίδα στη Νεανική Αρθρίτιδα
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με τη νόσο, διαθέτει το παραμύθι «Η φίλη μου η ΝΙΑΡΑ»
Sotatercept: Να ενταχθεί στον θεραπευτικό αλγόριθμο της ΠΑΥ
Πρόταση από Έλληνες επιστήμονες