Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί η ορθοστατική υπόταση να προκαλέσει άνοια και Αλτσχάιμερ;

12/10/2016 6:41:18 μμ
Τι αποκαλύπτει 24ετή έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αρκετοί άνθρωποι όταν σηκώνονται όρθιοι βιώνουν ζαλάδες. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική υπόταση και ευθύνεται στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την αλλαγή στάσης του σώματος μας.


Μια νέα ολλανδική μελέτη έδειξε πως αυτή η κατάσταση αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας σε βάθος χρόνου.


Ο επικεφαλής της έρευνας Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, και η ομάδα του έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine".


Η 24ετή έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 άτομα με μέση ηλικία τα 68,5 έτη χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.


Η ορθοστατική υπόταση δημιουργεί παροδικά μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, άρα και μείωση της οξυγόνωσης του. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το φαινόμενο στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.


Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics