Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη τελικά να αντιμετωπίσει τον πόνο;

14/6/2023 10:27:02 μμ
Τι λένε οι επενδυτές, τι λένε οι επικριτές αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πολλούς ειδικούς του χώρου της υγείας θεωρήθηκε σημαντικό ότι στη Μεγ. Βρετανία τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης δεν εγκρίθηκαν για χρήση ως αναλγητικά. Για τους υποστηρικτές όμως αυτών των φαρμάκων η απόφαση (που έχει ληφθεί από το 2019) στερεί από χιλιάδες ανθρώπους μια «σωτήρια» θεραπεία. Σε πρόσφατο άρθρο του Pharmaceutical Journal καταγράφονται οι απόψεις και από τις δύο πλευρές, ανοίγοντας το διάλογο για το ποια δεδομένα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κλινικές αποφάσεις.

Οι υποστηρικτές της φαρμακευτικής κάνναβης τονίζουν ότι τα προϊόντα αυτά λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη για τον πόνο (είτε νόμιμα είτε παράνομα), αποδεικνύοντας την αξία τους. Όπως αναφέρει ο Mike Barnes, νευρολόγος και ιδρυτής του Συλλόγου Κλινικών Ιατρών για τη Φαρμακευτική Κάνναβη και του Συμβουλίου Βιομηχανίας Κάνναβης, «η κάνναβη δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θεραπεύει κάθε γνωστή ασθένεια και προφανώς αυτό δεν ισχύει. Είναι όμως ένα φάρμακο. Δεν είναι κατάλληλο για όλους αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η μη έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές ως αναλγητικό αγνοεί τα πολυάριθμα δεδομένα πραγματικού κόσμου που δείχνουν ότι ανακουφίζει τον πόνο».

Από την άλλη μεριά, ερευνητές με εξειδίκευση στον πόνο έχουν άλλη άποψη. Χωρίς να καταργούν εντελώς τη φαρμακευτική κάνναβη, προβληματίζονται για την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια της τεκμηριωμένης ιατρικής, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τον πόνο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου (IASP) και ερευνητής του Imperial College of London Andrew Rice υποστηρίζει ότι «μελέτες υπάρχουν, αλλά δεν δείχνουν την αναλγητική δράση της εν λόγω ουσίας. Αυτές που τη δείχνουν, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας».

Αυτό επιβεβαιώνει και η Emma Fisher, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bath, η οποία ήταν η επικεφαλής μιας μεγάλης αξιολόγησης ερευνών της IASP για τα προϊόντα THC, CBD και άλλων κανναβινοειδών και κάνει λόγο για «μικρά δείγματα, προβλήματα τυχαιοποίησης ή τυφλοποίησης, κακώς καθορισμένα ή καταχωρισμένα καταληκτικά σημεία, άρνηση κοινής χρήσης δεδομένων και υψηλός κίνδυνος μεροληπτικών αναφορών». Καταλήγει στο συμπέρασμα μάλιστα ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι χρήσιμη στον πόνο, λέμε ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

Μέσα σε αυτό κλίμα, δεν είναι κρυφό ότι προϊόντα κάνναβης χορηγούνται σε ασθενείς για τον πόνο στον ιδιωτικό τομέα και τα θετικά αποτελέσματά τους καταγράφονται σε μελέτες παρατήρησης. Και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να δουν τις απαραίτητες έρευνες που θα πείσουν τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, ωστόσο η υποκειμενικότητα στον πόνο, τα μεγάλα κόστη και το δυσάρεστο παρελθόν με τα οπιοειδή, καθιστούν δύσκολο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30% το 2023
Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό