Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Μονοκλωνικό αντίσωμα κατά καρκίνου του μαστού

17/5/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Κ
άθε χρόνο περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 400.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Στην Ελλάδα, από την ασθένεια κινδυνεύει σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες.

Ελπίδα ακόμα και για τις περιπτώσεις προχωρημένου σταδίουκαρκίνου του μαστού προσφέρουν σήμερα οι νέες θεραπείες που στοχεύουν στην αντιαγγειογένεση και προσφέρουν διπλασία ποσοστά επιβίωσης χωρίς υποτροπή και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δρ Πάρις Κοσμίδης, παθολόγος - ογκολόγος, τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας και ο Δρ Γεράσιμος Αραβαντινός, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, αναπληρωτής διευθυντής Β' Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», η επιστημονική κοινότητα προσδοκά πολλά από τη νέα στοχευμένη θεραπεία, η οποία αναστέλλει την αγγειογένεση καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα με τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με οξυγόνο και αίμα. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με ένα μονο­κλωνικό αντίσωμα, την μπεβασιζουμάμπη (bevasizumab), η έγκριση κυκλοφορίας της οποίας δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο. Μετά την έγκριση της Ε.Ε., ο συνδυασμός μπεβασιζουμάμπης και κλασικής χημειοθεραπείας αποτελεί την καλύτερη θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Σήμερα αποτελεί παγκόσμια επιδημία ο καρκίνος του μαστού, καθώς κάθε χρόνο περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 400.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Στην Ελλάδα, από την ασθένεια κινδυνεύει σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες. Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα είναι αποτέλεσμα έρευνας διάρκειας άνω των 30 ετών και είναι το πρώτο φάρμακο κατά του καρκίνου που εστιάζεται στην αγγειογένεση, την ανάπτυξη δηλαδή νέων αιμοφόρων αγγείων. Αποτρέπει τη σύνδεση του όγκου με τα περιβάλλοντα αιμοφόρα αγγεία, αποκόπτοντας τον όγκο από την παροχή αίματος που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την επιβίωση και την εξάπλωση του.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο διεθνές συνέδριο EUROGIN 2025
DEMO: Αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έργο Βιοτεχνολογίας






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου 2025
Εμβολιασμός για Όλους – Εφικτός Ανθρώπινος Στόχος
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
Με βασικό μήνυμα «Πρόσβαση για όλους: Οι αιμορραγικές διαταραχές αφορούν και τις γυναίκες»
ΕΛΛΟΚ: Αξιοποιεί τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης για τους ασθενείς με καρκίνο
Συμμετέχει ως συντονιστής στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ Snapshot
Κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου