Μισή ώρα οποιασδήποτε μορφής άσκησης μέσα στην ημέρα (δηλαδή εκτός από τη γυμναστική, το περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού και τα χόμπι όπως η κηπουρική) ωφελεί τόσο πολύ τον οργανισμό, ώστε να αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης!
Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης PURE από διεθνή ομάδα επιστημόνων, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 130.000 ανθρώπους, 35-70 ετών, από 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε ορίζοντα επταετίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα μείωσε κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και κατά 1/5 το ποσοστό καρδιακής νόσου.
Επίσης, τα άτομα που έκαναν ζωηρό περπάτημα για πάνω από 750 λεπτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 36%.
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του δείγματος, το 40% εκείνων, που χαρακτηρίστηκαν σωματικά δραστήριοι, έκαναν σωματική εργασία ή χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έκαναν δουλειές του σπιτιού.
Επίσης κάτω από το 3% πετύχαινε τα προαναφερόμενα επίπεδα άσκησης από ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν ο καθένας μας ήταν δραστήριος 150 λεπτά την εβδομάδα θα προλαμβανόταν το 8% των θανάτων, παγκοσμίως, σε 7 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον κόσμο σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους, 18-64 ετών, δεν επιτυγχάνει 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για 3 στους 4.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "The Lancet".