Μέχρι το 2030 έως και 24 εκατ. άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10 εκατ. μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, στα αντι-ιικά και στα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η ΑμΚΕ Καρκινάκι με θέμα τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων και προειδοποίησε ότι «πρέπει να δούμε προσεκτικά τη σχέση ιατρών-ασθενών και τις σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών υγείας».
Στο ίδιο κλίμα, ο Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου CLEO, σημείωσε ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών MSD Greece και Pfizer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.