Η ορμόνη, με την ονομασία MOTS-c, χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρές τροφές, και ως αποτέλεσμα εμφάνιζαν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα μεταβολικό πρόβλημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και εμποδίζει τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα. Οι ενέσεις MOTS-c μείωσαν το βάρος των πειραματόζωων και επανέφεραν σε φυσιολογικά επίπεδα την απόκριση στην ινσουλίνη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell Metabolism». H ορμόνη στοχεύει κυρίως στα μυϊκά κύτταρα, προσθέτουν.
«Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τα αναδεικνύει ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού»σχολιάζει οΤσάνγκαν Λιτου Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. Επόμενο βήμα της ερευνητικής προσπάθειας θα είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές προγραμματίζεται να αρχίσουν σε δύο με τρία χρόνια.
Το γονίδιο
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το γονίδιο της ορμόνης δεν βρίσκεται στα χρωμοσώματα αλλά στα μιτοχόνδρια, οργανίδια που λειτουργούν ως τα ενεργειακά εργοστάσια των κυττάρων και περιέχουν το δικό τους γενετικό υλικό, γνωστό ως μιτοχονδριακό DNA ή mtDNA. Όλες οι υπόλοιπες γνωστές ορμόνες κωδικοποιούνται σε γονίδια των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα του κυττάρου.«Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τα αναδεικνύει ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού»σχολιάζει οΤσάνγκαν Λιτου Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. Επόμενο βήμα της ερευνητικής προσπάθειας θα είναι να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές προγραμματίζεται να αρχίσουν σε δύο με τρία χρόνια.