Οι ξηροί καρποί, πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά θρεπτικοί, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, γιΆ αυτό και περιλαμβάνονται συχνά σε προγράμματα διατροφής.
Ανασκόπηση μελετών, την οποία διεξήγε επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, αναδεικνύει σήμερα και συγκεκριμένα οφέλη που έχουν να προσφέρουν οι ξηροί καρποί ενάντια σε χρόνιες παθήσεις αλλά και σε άλλες καταστάσεις της υγείας.
Συγκεκριμένα, μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα (περίπου 20 γραμμάρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο:
- θανάτου από πνευμονοπάθεια κατά 50%
- στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%
- διαβήτη κατά σχεδόν 40%
- καρκίνου κατά 15%
- πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%
Ωστόσο, η κατανάλωση ποσότητας άνω των 20 γραμμαρίων δεν φάνηκε να επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στην υγεία.
«Διαπιστώσαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής» εξηγεί ο επιδημιολόγος Δρ Νταγκφιν Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College.
Η ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine, αξιολόγησε 29 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους και εστίαζαν στη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.