Την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων, των αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη, ανακοίνωσε ομάδα Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κόκοτο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (IPF), μιας πάθησης με μέση επιβίωση 2-5 χρόνια μετά τη διάγνωση και χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση σήμερα.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής χημείας «Journal of Medicinal Chemistry», ανέπτυξαν καινοτόμα μικρά οργανικά μόρια, τα οποία στοχεύουν στην αναστολή ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παραγωγή ενός βιοδραστικού λιπιδίου.
Στις δοκιμές, οι αναστολείς αυτοί έδωσαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα με πνευμονική ίνωση, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα διάφορους δείκτες, όπως τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα.
Η ελπίδα είναι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Σημειώνεται ότι τα ένζυμα που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων και οι υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με τα βιοδραστικά λιπίδια, αποτελούν ένα τομέα που έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων. Τα λιπίδια αυτά αποτελούν ελκυστικούς στόχους για το σχεδιασμό και τη σύνθεση καινοτόμων μικρών μορίων που εμφανίζουν νέους μηχανισμούς φαρμακολογικής δράσης.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν κατοχυρωθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήδη διερευνώνται οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι ερευνητές Αικατερίνη Νικολάου, Ιωάννα Νίνου, Μαρούλα Κόκοτου, Ελεάνα Καφέ, Ανδρέας Αφαντίτης και Βασίλης Αϊδίνης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jmedchem.8b00232